Gospodarsko ministrstvo protikorupcijski komisiji omejilo pooblastila

Zaradi spremembe zakona o gospodarskih družbah komisija ne more več voditi postopkov v primeru nasprotja interesov.

Objavljeno
02. avgust 2012 10.01
Posodobljeno
02. avgust 2012 10.01
jsu*supervizor
A. V. B., gospodarstvo
A. V. B., gospodarstvo

Junija sprejeta sprememba zakona o gospodarskih družbah (ZGD), ki jo je pod vodstvom Radovana Žerjava pripravilo gospodarsko ministrstvo, omejuje pooblastila komisije za preprečevanje korupcije (KPK), danes poroča časnik Finance. Komisija tako ne bo več mogla voditi postopka zaradi kršitev določb o nasprotju interesov, je poudaril predsednik KPK, Goran Klemenčič.

Nasprotje interesov so okoliščine, v katerih zasebni interes uradne osebe vpliva ali ustvarja videz, da vpliva na nepristransko in objektivno opravljanje njenih javnih nalog. Zasebni interes uradne osebe pomeni premoženjsko ali nepremoženjsko korist zanjo, za njene družinske člane in za druge fizične osebe ali pravne osebe, s katerimi ima ali je imela osebne, poslovne ali politične stike.

Gospodarsko ministrstvo se s Klemenčičevem tolmačenjem spremembe ZGD ni strinjalo, za Finance so povedali, da bo komisija lahko tudi v prihodnje vodila takšen postopek.

Peter Kraljič, nekdanji direktor in partner svetovalne hiše McKinsey se boji, da je sprememba zakona slaba, saj uvaja »samonadzor« politike: »Nasprotja interesov bodo nadzirali tisti, ki jih ustvarjajo.« To je po njegovem mnenju korak bližje k balkanizaciji države.