GZS bolj črnogleda od BS

Prodaja, investicije in zaposlenost še navzdol.

Objavljeno
04. oktober 2012 21.52
iza GZS
Vesna Bertoncelj Popit, gospodarstvo
Vesna Bertoncelj Popit, gospodarstvo
Ljubljana – Potem ko je pred kratkim bolj umiljeno napoved o letošnji rasti slovenskega bruto domačega proizvoda objavila Banka Slovenije, je zdaj novo, še slabšo napoved objavila tudi Gospodarska zbornica Slovenije.

Banka Slovenije je napovedala 1,8-odstotno krčenje BDP, zbornica pa napoveduje 2,5-odstotni padec letos, medtem ko bo po njihovi oceni prihodnje leto BDP padel še za nadaljnjega 1,7 odstotka. Napoved zbornične službe za konjunkturo in ekonomsko politiko (Skep) je, kot pravijo, zlasti povezana s precej velikimi tveganji glede dostopnosti virov financiranja.

Ocenjeni letošnji padec BDP bo predvidoma veliko manjši kot leta 2009, vendar na GZS pričakujejo, da bo slovensko gospodarstvo, ki je še pred nekaj leti veljalo za eno najdinamičnejših evropskih gospodarstev, potrebovalo precej več časa za okrevanje. Na to bodo pomembno vplivala tudi gibanja v mednarodnem gospodarstvu in še posebno razmere v državah, ki so največje slovenske gospodarske partnerice.

Skep je septembra z anketo poizvedoval pri več kot 500 slovenskih podjetjih o njihovem poslovnem pričakovanju. Rezultati so pokazali, da se razmere v gospodarstvu poslabšujejo. Podjetja pričakujejo, da se jim bodo zmanjševali prihodki na domačem trgu, prav tako naj bi se zmanjševale investicije in zaposlenost. Podjetja ne pričakujejo izboljšanja niti leta 2013. Podobna pričakovanja so v Skepu zaznavali že zadnjih nekaj let. Septembra letos so se poslovna pričakovanja še dodatno zmanjšala. Podjetja pričakujejo nove negativne vplive vključenosti v evrski trg, ki ga obremenjuje dolžniška kriza. Skrbijo jih tudi visoke cene nafte in rast cen drugih surovin. Med vsem slabim z nekoliko boljšimi rezultati izstopa le izvoz, ki pa se je v primerjavi s prejšnjimi anketami Skep tudi bistveno poslabšal.