Hotelirji zaupajo evrskim gostom

Svetovalka uprave družbe Mira Rupnik pričakuje, da bo v hotelih Terme Maribor, ki gosti 70 odstotkov tujih gostov, lažje. Tuji gostje plačujejo predvsem s kreditnimi karticami.

Objavljeno
01. januar 2007 15.18
Turisti v Ljubljani
Kranjska Gora/Bled/Maribor/Koper - Prvi dan po slovenskem prevzemu skupne evropske valute evro v večjih turističnih središčih plačevanje in vračanje denarja večinoma poteka brez težav. Na novoletni dan so večinoma odprti le turistični objekti, od hotelov in restavracij do smučarskih centrov. Turistični delavci so že dobro seznanjeni z evrom, s katerimi tujci v večji meri plačujejo že zadnjih nekaj let, na zamenjavo tolarjev z evri pa so se še dodatno dobro pripravili in se založili z evrsko gotovino.

"S prehodom na evro bo lažje za nas in za goste, saj imamo v hotelih družbe Terme Maribor približno 70 odstotkov tujih gostov," je povedala svetovalka uprave družbe Mira Rupnik. V Termah Maribor so se dobro pripravili na prihod evra, je zatrdila.

Vstop Slovenije v evrsko območje priča o njeni uspešnosti

Med tujimi gosti prevladuje mnenje, da vstop Slovenije v evrsko območje priča o njeni uspešnosti in da bo skupna evropska valuta prinesla slovenskemu gospodarstvu vrsto pozitivnih učinkov. V mariborskih hotelih sicer tuji gosti plačujejo predvsem s kreditnimi karticami. Pri gotovinskih plačilih že nekaj časa prednjačijo evri. Tisti tuji gosti, ki še imajo tolarsko gotovino, pa jo imajo v glavnem le v manjših zneskih.

Povsod po Sloveniji dovolj evrov za turiste

Na Petrolovih bencinskih servisih v Mariboru imajo dovolj evrske gotovine, nemoteno pa delujejo tudi POS terminali za plačilo s kreditnimi in debetnimi karticami. Enako dobre izkušnje imajo v gostinskih lokalih in dežurnih trgovinah.

V mariborskih hotelih Habakuk in Bellevue so novo leto pričakali predvsem gosti iz Italije, Slovenije, Rusije, Srbije in Črne gore. Na silvestrovanjih v hotelih Piramida in Orel so bili najštevilčnejši Italijani in Hrvati. Velika večina tujih gostov je z uvedbo evra v Sloveniji dobro seznanjena in jo pozdravlja. Glavno prednost vidijo v tem, da bodo imeli v prihodnje še manj težav z gotovinskim plačevanjem.

V zimskem turističnem biseru Kranjski Gori, kjer praznike preživljajo številni domači in tuji gostje, ter na polno zasedenem Bledu, je večina hotelov in restavracij ob koncu zadnjega delovnega dne minulega leta spremenila blagajniški program, po katerem glavna valuta ni več tolar, temveč evro. Že prej pa so se turistični in gostinski delavci dobro založili z evrsko gotovino, ki jo morajo vračati tudi, ko kupci plačajo s tolarji.

Kot je pojasnili v kranjskogorskem hotelu Larix, gostje plačujejo v tolarjih, velika večina pa brezgotovinsko s karticami. Vendar danes še ni bilo veliko prihodov ali odhodov turistov, kar je za novoletni dan tudi običajno. Zaenkrat tako v hotelskem kot gostinskem delu hotela Larix ter ostalih hotelih v okviru družbe Hit Alpinea ni bilo nikakršnih pritožb. Prehod na evro je tudi v Sava Hotelih Bled potekal brez kakršnihkoli zapletov.

Težave se lahko pojavijo le pri manjših gostinskih lokalih v manjših krajih, kjer danes večina gostov še vedno plačuje s tolarji in utegne gostincem evrov za vračilo zmanjkati.

Več gostov so danes že imeli na kranjskogorskem Petrolovem bencinskem servisu. Kot je povedal prodajalec, so plačevanja z evri zaradi tujcev že navajeni. Malo se je le težko navaditi na majhne evrske kovance, ki jih gre v današnjem plačilnem prometu zelo veliko. Vendar so po zagotovilih Petrola z njimi dobro založeni.

Dovolj evrov imajo tudi na kranjskogorskih smučiščih. Kot je dejala Klavdija Gomboc iz RTC Žičnic Kranjska Gora, že tudi domači gostje danes veliko plačujejo z evri, česar so na smučiščih že navajeni od tujih gostov. Zaradi že predhodnega plačevanja z evri pa tudi ostalih turistični delavci nimajo težav. V penzionu in restavraciji Lipa so se na primer evro pripravili le z ureditvijo dodatne zaloge evrske gotovine.

Na Obali prehod na evro kot kaže ni povzročil večjih težav. Kot so povedali na bencinskih črpalkah, od polnoči dalje vračajo gotovino samo še v evrih. Večina turistov na Obali je Italijanov, te pa so, kot so povedali že prej plačevali z evri. Tudi pri domačinov, prihod evra, kot kaže ni povzročil večjih težav.

Malo drugače je bilo v portoroških gostinskih lokalih, po polnoči, ko naj bi gotovino vračali samo še v evrih, je marsikdo, kljub temu prejel tolarje, saj je natakarjem primanjkovalo evrskega drobiža. V portoroških hotelih so povedali, da je večina gostov pri njih plačevala z evri že prej. Nekateri turisti so bili navdušeni nad slovenskimi evrskimi kovanci, ki so jih, kot so povedali, shranili za spomin.