Ifo: Gospodarsko razpoloženje v območju evra drastično slabše

Močno so se poslabšale tako ocene glede trenutnih razmer kot pričakovanja za naslednje mesece, ugotavlja Ifo.

Objavljeno
09. november 2011 10.36
Posodobljeno
09. november 2011 11.03
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
München - Gospodarsko razpoloženje v območju evra se je v zadnjem letošnjem četrtletju drastično poslabšalo in je občutno pod dolgoletnim povprečjem. Močno so se poslabšale tako ocene glede trenutnih razmer kot pričakovanja za naslednje mesece, ugotavlja münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, piše STA.

Vrednost kazalca za tekoče četrtletje se je v primerjavi s predhodnim trimesečjem znižala za 26,9 točke na 83,7 točke in prvič po zadnjem trimesečju 2009 zdrsnila pod mejo 100 točk.

Vrednost indeksa ocene trenutnega stanja je v četrtletni primerjavi upadla za 27,9 točke na 128,7 točke in je pristala najnižje po tretjem četrtletju lanskega leta.

Indeks pričakovanj za prihodnjih šest mesecev pa je zdrsnil za 26,2 točke na 57,4 točke, kar je daleč najnižje v zadnjih dveh letih.

Kljub poslabšanju razpoloženja je to v Avstriji, Nemčiji in Estoniji še vedno ocenjeno kot dobro, na Finskem in Slovaškem zadovoljivo, v Franciji, Italiji in na Irskem je slabo, najslabše pa je v Grčiji, na Portugalskem in v Španiji.

Kot je v obrazložitvi podatkov poudaril direktor inštituta Hans-Werner Sinn, je padec vrednosti indeksa znak, da se bo poslabševanje gospodarskih razmer v območju evra še nadaljevalo.

Po Sinnovih besedah je glavna skrb anketiranih ekonomskih strokovnjakov še naprej zdravje javnih financ, sledi ji pomanjkanje zaupanja v gospodarske politike članic evrskega območja, na tretjem mestu pa je brezposelnost.

Zaradi inflacije si ekonomisti trenutno ne belijo las, na podlagi šibkih inflacijskih pričakovanj pa tudi ne pričakujejo zaostritve denarne politike v naslednjih šestih mesecih.