Ime dneva: Aljoša Žerjal

Žerjal je direktor Harpha Sea, edinega slovenskega podjetja, ki izvaja hidrografske meritve globin morja.

Objavljeno
20. april 2012 22.04
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Harpha Sea je podjetje za terenske meritve in geoinformatiko. Med drugim so najboljši poznavalci slovenskega morja na področju geografije in kartografije. Izmerili so ga po dolgem in počez, brez njihovih informacij ne bi bilo uspešnega gospodarjenja z morjem.

Harpha Sea je edino zasebno podjetje na obalnem območju, ki toliko vlaga v raziskave in vrhunske strokovnjake. »Zato je pridobljeni sedemletni kredit banke SID v višini 300.000 evrov za financiranje razvoja merilnega sistema, s katerim lahko opravljamo meritve v zelo nizkih vodah, zelo pomemben za naš nadaljnji razvoj,« je povedal direktor Aljoša Žerjal, inženir fizike, ki je skupaj z Dušanom Vrancem podjetje ustanovil pred 19 leti.

Do centimetra natančne meritve

To je edino slovensko podjetje, ki izvaja hidrografske meritve globin morja, a tudi strukture morskega dna, uporablja lastno opremo (plovila, sonarje, naprave za satelitsko pozicioniranje – sisteme GPS) in zahtevne računalniške programe za meritve, obdelavo in prikaz pridobljenih podatkov. Meritve opravljajo predvsem za izdelavo pomorskih kart. Ker pri tem uporabljajo satelitsko »pozicioniranje«, so meritve z njihovimi sistemi do centimetra natančne. Tako so stalno angažirani za pregledovanje globin morja na območju Luke Koper. Ko so poglabljali dno ob pomolu za potniške ladje, je velikanka Voyager of the Seas pristala šele po tem, ko so (imajo ustrezno licenco mednarodne hidrografske organizacije) izdali potrdilo, da je dno primerno globoko.

Prizadevajo si, da bi lahko opravljali meritve v zelo nizkem morju (od pol metra do 2 metrov), česar konkurenca ne zmore dovolj natančno opraviti. Njihov sistem je primeren za raziskave na območju beneške lagune, zato se povezujejo s tržaškim oceanografskim in geofizičnim inštitutom OGS. Morsko dno poznajo zelo dobro. Tako imajo natančne posnetke mesta potopljene ladje Rex pred Koprom, posnetke potopljenega hidroplana pred Bernardinom, maone in vojaškega desantnega plovila pri Piranu. Natančno vedo, kje vse iz morja prihajajo sladkovodni topli vrelci termalne vode. Vidijo celo, kje so v polpretekli zgodovini aktivirali podvodne mine iz druge svetovne vojne. Natančno vedo, kje in koliko min je na našem morskem dnu, kje potekajo kanalizacijski izpusti.

V evropskem vrhu

Zaposlenih je 30 visoko izobraženih strokovnjakov. Med njimi so trije doktorji, šest magistrov znanosti, sedem mladih raziskovalcev, 6 geografov, 6 fizikov, pomorski strojniki, inženirji, pa tudi dva geologa, arheolog ... skratka, zelo pisana druščina strokovnjakov. Merijo tudi jezera, reke, izdelujejo poplavne študije, naročniki del so različni državni organi, urbanisti, hidroelektrarne. Proizvajajo merilne sisteme tudi za vojaške sisteme. Med vse bolj uporabnimi programi je računalniško voden nadzor spremljanja vseh gasilskih vozil, opreme in gasilcev v gasilskih akcijah in spremljanje avtobusov določenega podjetja.

Ambiciozni načrti

Podjetje ustvari dva milijona evrov prihodkov na leto. Vsako leto povečajo prihodke za vsaj deset odstotkov in zaposlijo po tri nove strokovnjake. Harpha Sea želi postati vodilno podjetje v Sloveniji za merilne sisteme na področju ekologije, hidrografije, arheologije in vojaške ter civilne zaščite, vodilno v Evropi na področju meritev za nizke vode in ostati med najbolj usposobljenimi za meritve okoljskih voda.