IMF: Fiskalna konsolidacija na kratek rok boleča, a nujna

Banke je treba prestrukturirati in nato privatizirati.

Objavljeno
02. oktober 2012 15.13
A. V. B., gospodarstvo
A. V. B., gospodarstvo
Slovenija se sooča z globoko recesijo, eno največjih v območju evra, ki bo trajala tudi prihodnje leto, je na predstavitvi zaključnega poročila ob koncu rednega jesenskega obiska danes v Ljubljani dejal vodja misije Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Antonio Spilimbergo. Fiskalna konsolidacija je na kratek rok boleča, a nujna, je dejal.

Ta kriza je po mnenju Spilimberga pokazala, da model slovenskega gospodarstva v preteklosti ni bil vzdržen. Pred nami je zato veliko izzivov, med katerimi je Spilimbergo omenil finančni sektor. Spomnil je, da je delež državnega bančništva v Sloveniji velik, državne banke pa imajo veliko slabih terjatev, kar skrbi finančne trge. Ključno se mu zdi, da se znebimo slabih posojil, zagotoviti pa moramo tudi, da se to v prihodnosti ne bo ponavljalo, poroča STA.

Pomembno je, da se banke prestrukturira in nato privatizira, je dejal Spilimbergo. Ker ima Slovenija v primerjavi z drugimi državami EU nizek javni dolg, privatizacija ni pomembna samo za znižanje dolga, ampak tudi zato, da se zagotovi boljše delovanje podjetij, ki so preveč zadolžena. Pomembna izziva, ki čakata Slovenijo, sta tudi reformi pokojninskega sistema in trga dela.

Predstavniki IMF, ki jih je gostila Banka Slovenije, so jesenski obisk v Sloveniji začeli 20. septembra. Pod drobnogled so vzeli načrte ekonomske politike in razmere v gospodarstvu. Pred tem so se v Sloveniji nazadnje mudili aprila, ko so opravili oceno razmer v slovenskem finančnem sistemu in ustreznosti nadzora ter kriznega upravljanja v sektorju. Ugotovili so, da je kriza močno prizadela slovenski finančni sistem, med drugim pa so predlagali izboljšanje upravljanja v državnih bankah.