IMF: Kitajski finančni sistem je v slabem položaju

ZDA in EU že dlje časa obtožujeta Kitajsko, da z nizkim juanom omogoča uvoz poceni izdelkov s Kitajske.

Objavljeno
15. november 2011 10.27
Posodobljeno
15. november 2011 10.42
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Peking - Kitajski finančni sistem je zaradi slabih posojil, naraščajočega zasebnega kreditiranja in padca cen lastnine v izjemno ranljivem položaju, je v poročilu opozoril Mednarodni finančni sklad (IMF). Kitajski mediji sicer menijo, da ameriški predsednik Barack Obama v Kitajski išče krivca za gospodarsko krizo v ZDA, povzema STA.

IMF je v prvi oceni kitajskega finančnega sistema opozoril tudi na preveliko vključenost države v poslovanje bank ter Kitajsko pozval, naj sprosti svoj nadzor nad nacionalno valuto juan ter centralni banki omogoči več svobode pri sprejemanju odločitev.

Na seznamu 29 ključnih priporočil za izboljšanje finančnega sistema IMF Kitajski med drugim predlaga, da bankam v državni lasti dovoli, da same sprejemajo odločitve glede pogojev kreditiranja. Kitajska centralna banka je v odzivu na oceno že sporočila, da gre za objektivne in pozitivne ocene, vendar pa bo nekatere izmed predlogov IMF treba še dodatno preučiti.

Sicer pa je Obama v nedeljo dejal, da je Kitajska storila vrsto stvari, ki v neugoden položaj spravljajo ne samo ZDA, pač pa vse trgovinske partnerje in države v regiji. Kitajsko je tudi posvaril, da še ni naredila dovolj glede vrednosti juana.

Na Obamovo opozorilo pa se je odzvala kitajska tiskovna agencija Xinhua, ki Obamo obtožuje, da si s svojim pozivom le nabira predvolilne točke v bitki za ponovno izvolitev na mesto predsednika ZDA. »Takšno iskanje krivca lahko prepriča nekatere volivce, vendar pa gotovo ni pravi odgovor na iskanje rešitve za ameriško gospodarstvo,«piše Xinhua.

ZDA in EU sicer že dlje časa obtožujeta Kitajsko, da umetno ohranja juan na nizki vrednosti in tako omogoča uvoz poceni izdelkov s Kitajske.