Italija plačala rekordno visoko obrestno mero na enoletne menice 

Tudi Berlusconijeva napoved odstopa ne povrne zaupanja trgom.

Objavljeno
10. november 2011 15.57
Posodobljeno
10. november 2011 15.57
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Rim - Italija je morala na današnji dražbi 12-mesečnih zakladnih menic, na kateri je zbrala pet milijard evrov, pristati na rekordno visoko obrestno mero 6,09 odstotka. Obrestna mera na enoletne državne menice od uvedba evra še nikoli  ni bila na tej ravni,  poroča Francoska tiskovna agencija.

Kljub temu, da je zaradi Berlusconijeve napovedi odstopa videti, da je politične krize v Italiji konec, trgi temu očitno ne verjamemo, saj so se že včeraj odzvali precej burno. Še huje je postalo po današnji napovedi Evropske komisije o pričakovanem italijanskem dolgu, ki naj bi znašal 120,5 odstotka BDP. Borzni analitiki menijo, da bo dolg, če ostane na tej stopnji, nevzdržen za evroobmočje.

Obrestne mere na italijanske desetletne obveznice pa so danes sprva še presegale nevarnih sedem odstotkov, a so po govoricah, da Evropska centralna banka kupuje italijanske državne dolžniške papirje, padle na 6,7 odstotka. Ameriška tiskovna agencija pa piše, da je predstavnik ECB regionalnim vladam dejal, naj ne pričakujejo, da bo reševanje trajalo v nedogled.