Italija septembra in avgusta z manjšim javnim dolgom

Vsak Italijan v povprečju letno utaji dobrih 2000 evrov - 13,5 odstotka prihodkov, so sporočili iz italijanske davčne uprave.

Objavljeno
15. november 2011 11.06
Posodobljeno
15. november 2011 11.06
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Rim - Italija je konec septembra beležila 1883 milijard evrov javnega dolga, kar je za okoli 16 milijard evrov manj kot prejšnji mesec in slabih 30 milijard evrov pod julijskih rekordnih 1911 milijard evrov dolga, kažejo podatki italijanske centralne banke.

Bankini statistiki ugotavlja še, da so se v prvih devetih mesecih leta v primerjavi z enakim obdobjem lani nekoliko povečali davčni prihodki, in sicer za slaba 2,5 odstotka oziroma 6,6 milijarde evrov, poroča STA.

Iz italijanske davčne uprave pa so sporočili, da so do danes uspeli zbrati dodatnih deset milijard evrov davkov iz naslova davčnih utaj, do konca leta pa predvidevajo, da bodo s povečanjem inšpekcijskih pregledov našli še za okoli milijardo evrov neplačanih davkov.

Vsak Italijan v povprečju letno utaji dobrih 2000 evrov oziroma 13,5 odstotka prihodkov. Če ima dve zaposlitvi, utaji skoraj 45 odstotkov prihodkov, podjetniki in profesionalci pa v povprečju utajijo 56 odstotkov prihodkov, so pokazali nedavni izsledki skupine, ki se ukvarja z davčno reformo.

Italija je zaradi visokega javnega dolga, ki dosega približno 120 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), in zaradi nestabilnih političnih razmer v zadnjih nekaj tednih pod hudimi pritiski finančnih trgov. Donosi dolgoročnih in tudi kratkoročnih italijanskih državnih obveznic so se pred kratkim povzpeli prek nevzdržno visokih sedem odstotkov.

Finančni trgi so v veliki meri nemirni zaradi vladne krize v državi. Mandatar za sestavo tehnične vlade Mario Monti se danes, drugi dan posvetovanj s parlamentarnimi strankami, sestaja z največjo levo stranko, Demokratsko stranko in Ljudstvom svobode Silvia Berlusconija.

Čeprav je Italija pod časovnim pritiskom, da čim hitreje imenuje novo vlado, Monti po poročanju italijanskih medijev ne želi nepreudarno hiteti, saj želi najprej zagotoviti podporo svoji ministrski ekipi. Po končanem srečanju z Ljudstvom svobode se bo Monti sestal še s socialnimi partnerji, vlada pa naj bi bila v parlamentu potrjena do petka.