Italijanska kriza botruje padcem borznih indeksov

Po dveh dneh pričakovanj so borze začele toniti, poleg indeksov tudi delnice pomembnih podjetij.

Objavljeno
09. november 2011 16.31
Posodobljeno
09. november 2011 16.56
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
New York - Po dveh dneh rasti so se tečaji delnic na ameriškem Wall Streetu v začetku današnjega trgovanja obrnili strmo navzdol. Obresti na italijanske državne obveznice so se vnovič povzpele na rekordne ravni, kar vlagatelji razumejo kot znak, da se bo dolžniška kriza v območju evra s politično negotovostjo v Italiji še zaostrila.

Zagotovilo predsednika italijanske vlade Silvia Berlusconija, da ne bo kandidiral na morebitnih novih volitvah v februarju, ni pripomoglo k razvedritvi vzdušja na trgih. Industrijski indeks Dow Jones se je v prvih 30 minutah trgovanja znižal za 2,29 odstotka na 11.893 točk. Tehnološki indeks Nasdaq je trenutno pri 2657 točkah, kar je 2,59 odstotka manj kot v torek.

Tako kot na borzah v Evropi se zaradi negotovosti glede razvoja dogodkov v Italiji znižujejo tečaji delnic bank. Med njimi so se delnice banke Bank of America doslej pocenile že za več kot tri odstotke. Zaradi padanja cen surovin se cenijo tudi delnice družb, katerih poslovanje je odvisno od teh, kot sta denimo aluminijski koncern Alcoa ali naftna družba Chevron. Njune delnice so izgubile že po približno tri odstotke vrednosti, poroča STA.

Za skoraj osem odstotkov so se pocenile že tudi delnice proizvajalca avtomobilov General Motors, ki je v tretjem četrtletju ob povečanju prihodkov za 7,6 odstotka na 36,7 milijarde dolarjev utrpel upad čistega dobička za 5,9 odstotka na 2,1 milijarde dolarjev.

Delnice računalniške družbe Adobe Systems so se pocenile za več kot 11 odstotkov, potem ko so iz proizvajalca programske opreme sporočili, da so ustavili razvoj svojega programa za predvajanje grafike in videoposnetkov na pametnih telefonih in tabličnih računalnikih. Poleg tega namerava Adobe zapreti 750 delovnih mest, kar bo znižalo pričakovani dobiček.

So se pa malenkost podražile delnice internetne družbe Yahoo, ki se je v konkurenčnem boju z Googlom na področju spletnega oglaševanja povezal z družbama Microsoft in AOL. Medtem so se Microsoftove delnice pocenile za 1,8 odstotka, Googlove pa za 1,2 odstotka.

Tudi indeksi na pomembnejših borzah v Evropi se prav tako občutno znižujejo. V Frankfurtu se je indeks DAX doslej znižal za 2,53 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 za 2,60 odstotka. V Londonu je indeks FTSE 100 približno dve uri in pol pred koncem trgovanja na 2,15 odstotka nižji ravni kot v ponedeljek.