Iztekajo se prijave za pogovore z ruskimi poslovneži

Agencija Japti bo na sejmu na Dunaju organizirala dvostranske pogovore naših podjetij z ruskimi.

Objavljeno
13. september 2012 18.44
Ljiljana Đerić, gospodarstvo
Ljiljana Đerić, gospodarstvo
Ljubljana - Javna agencija za podjetništvo in tuje investicije (Japti) bo ob mednarodnem industrijskem in obrtnem sejmu Vienna-Tec in B2B od 9. do 12. oktobra na Dunaju organizirala tudi dvostranske pogovore naših podjetij z ruskimi, čas za prijave pa je le še danes in jutri.

Agencij Japti se lahko prijavijo z elektronsko prijavnico, ki je objavljena na njeni spletni stani. Vsem, ki se bodo pravočasno prijavili, bo agencija zagotovila brezplačno vstopnico za sejem in pogovore z ruskimi podjetji. Prevoz in nastanitev na Dunaju pa si morajo udeleženci organizirati sami. Mimogrede, na 55 tisoč kvadratnih metrov razstavnih površin bo razstavljalo več kot tisoč podjetij.

Kljub temu, da so Rusi šesti največji kupci slovenskega blaga, je na ruskem trgu, na katerem so oskrbuje 140 milijonov potrošnikov, še zelo veliko neizrabljenih priložnosti za naša podjetja. Še zlasti, ker je Rusija prejšnji mesec vstopila v Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO). Z vstopom v WTO je deveto največje gospodarstvo na svetu v trgovini z ostalimi 156 članicami te organizacije začelo upoštevati vsa pravila WTO in uresničevati obveznosti, ki jih je Rusija dala v pristopnih pogajanjih. Med najpomembnejšimi za naša podjetja so: postopno znižanje carin za blago iz drugih članic WTO s sedanjih v povprečju deset odstotkov na 7,8 odstotka. Za nekatere izdelke bodo znižanja carin še večja; denimo za avtomobilski sektor že takoj s 30 odstotkov na 25 odstotkov, po sedmih letih pa postopno na 15 odstotkov. V Evropski komisiji so izračunali, da bo prihranek zaradi znižanj carin za blago, ki ga članice EU izvažajo v Rusijo približno 2,5 milijarde evrov na leto, In zaradi sprostitve trgovine se bo izvoz EU v Rusijo predvidoma povečal za približno 3,9 milijarde evrov na leto. Sicer pa bo Rusija tujim investitorjem omogočila tudi lažji vstop v ruski storitveni in finančni sektor.

Skratka, z vstopom Rusije v WTO se odpira veliko novih priložnosti za posle na ruskem trgu. Po napovedih Svetovne banke se bo srednjeročno ruski BDP zaradi vstopa v WTO povečal približno za 3,3 odstotka, dolgoročneje pa za 11 odstotkov; mimogrede, ruski BDP je lani realno zrasel za 4,3 odstotka, BDP na prebivalca po kupni moči pa je bil 16.700 dolarjev.

Slovenska podjetja so lani v Rusijo izvozila za 748 milijonov evrov in iz nje uvozili za 399 milijonov, v prvih štirih mesecih letos pa smo na ruski trg prodali za 263 milijonov evrov in tam kupili za 173 milijonov.