Janša napovedal prodajo slovenskih obveznic v ZDA

Janša je za Wall Street Journal napovedal, da Slovenija načrtuje izdajo dolarskega dolga, ker želi razpršiti bazo investitorjev.

Objavljeno
28. september 2012 11.26
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
New York - Premier Janez Janša je v pogovoru za časopis Wall Street Journal napovedal, da bo oktobra ZDA obiskal finančni minister Janez Šušteršič, kmalu zatem pa bo Slovenija na ameriškem trgu ponudila prodajo državnih obveznic, poroča STA.

Janša je razložil, da Slovenija načrtuje izdajo dolarskega dolga, ker želi razpršiti bazo investitorjev. Uspeh tega projekta pa bo odvisen od uspeha reformnih ukrepov doma, kot je potrditev zakona o sanaciji bank, pokojninski in davčni reformi.

Časnik povzema Janšo, ki pravi, da bo Slovenija v dobrem položaju, da se izogne pomoči EU, če začne nemudoma z reformami. Slovenija se lahko izogne potrebi po pomoči tudi zato, ker ima relativno nizko razmerje med dolgom in bruto domačim proizvodom (BDP).

Mednarodni denarni sklad (IMF) ocenjuje, da se bo javni dolg Slovenije do konca letošnjega leta povišal na 52,5 odstotka BDP, za proračunski primanjkljaj pa se pričakuje, da bo leta 2013 pod tremi odstotki BDP.