Janša: Prihodnji tedni in meseci bodo ključni

Premier ocenjuje, da bodo le sprejeti ukrepi Slovenijo potegnili iz nevarne cone in obrnili napovedi v pozitivno smer.

Objavljeno
19. september 2012 18.57
Posodobljeno
19. september 2012 19.07
lvi*vlada
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Slovenj Gradec - Predsednik vlade Janez Janša je med današnjim obiskom vlade na Koroškem ocenil, da bodo trendi v povezavi z bonitetnimi ocenami države obrnjeni navzdol, vse dokler ta ne bo sprejela potrebnih ukrepov. »Zaradi tega so prihodnji tedni in meseci ključni,« je dejal.

»Kar zadeva bonitetne ocene ter posledično cene našega zadolževanja in pribitkov na slovenske državne obveznice, se cena od septembra lani giblje med šestimi in sedmimi odstotki. Ves ta čas je cena visoka oz. previsoka in otežuje normalno financiranje in reprogramiranje dolgov države na mednarodnih finančnih trgih in sproža špekulacije glede morebitnega zaprosila za tujo pomoč,« je povedal premier v odgovoru na novinarsko vprašanje, kako komentira najnovejše znižanje bonitetne ocene Slovenije.

»Ukrepi, o katerih govorimo in jih bo državni zbor sprejemal v naslednjih tednih, so v seštevku tisto, kar bo Slovenijo potegnilo iz nevarne cone in obrnilo napovedi in trende v pozitivno smer,« je še dejal premier. Ob tem je poudaril, da časa ni veliko, poroča STA.

Med načrtovanimi ukrepi je pokojninska reforma, za katero Janša pravi, da so se o njej usklajevali s sindikati že od spomladi.

Sindikati, delodajalci in vlada so danes v okviru pogajalske delovne skupine začeli formalna pogajanja o pokojninski reformi. »Od tega usklajevanja je odvisno, kakšna bo hitrost postopka in nenazadnje kakšni bodo signali, ki jih bomo dali s sprejemanjem teh sprememb. Sprejeti jih moramo, a signali bodo bistveno bolj pozitivni, če bomo usklajeni in če to ne bo pripeljalo do zahtev po različnih blokadah,« je poudaril.