Japonska v stabilizacijo trgov s še 70 milijardami evrov

Potem ko je japonska centralna banka domačim finančnim ustanovam v petek zagotovila 15.000 milijard jenov (132 milijard evrov) pomoči, je danes temu znesku dodala še dve finančni injekciji v višini 8000 milijard jenov (70,5 milijarde evrov).

Objavljeno
15. marec 2011 08.57
Posodobljeno
15. marec 2011 08.57
Ka. L., delo.si
Ka. L., delo.si
Tokio - Omenjena pomoč je pomagala stabilizirati valutne trge, japonska centralna banka pa upa, da bo s povečanjem količine denarja v obtoku omogočila tudi, da bodo banke še naprej posojale denar in tako odgovorile na povpraševanje, ki bi ga lahko sprožilo oblikovanje sklada za pomoč po potresu, piše STA.

Analitiki svetujejo Japonski izdajo obveznic

Analitiki na drugi strani menijo, da bi Japonska lahko pri saniranju v potresu uničenih območij pomagala tako, da bi okrepila svoj trg obveznic oz. da bi izdala obveznice.

Ob tem se zavedajo, da bo to močno obremenilo finance dežele vzhajajočega sonca. Japonska je namreč že zdaj močno zadolžena - njen dolg znaša 200 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), kar je največ med razvitimi državami.

"Po tej katastrofi bo Japonska precej bolj revna," je poudaril profesor z Univerze v Marylandu Peter Morici in dodal, da bo obnavljanje dežele močno oslabilo njeno finančno zdravje.

Sicer pa so borzni trgi tudi danes doživeli padce tečajev, saj vlagatelje skrbijo razsežnosti jedrske katastrofe. Indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, je trgovanje končal pri vrednosti 8605,15 točke. To je 1105,34 točke oz. 10,55 odstotka manj kot včeraj, dodaja STA.