Japonski BDP dosegel šestodstotno rast

Analitiki so ob tem opozorili, da bi lahko močan jen in upočasnitev rasti svetovnega gospodarstva zavrli okrevanje.

Objavljeno
14. november 2011 11.06
Posodobljeno
14. november 2011 11.06
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Tokio - Japonska je v četrtletju med julijem in septembrom v primerjavi s četrtletjem pred tem zabeležila 1,5-odstotno gospodarsko rast. Na letni ravni v obravnavanem obdobju pa je japonski bruto domači proizvod (BDP) znašal šest odstotkov, k čemur je največ prispevala obnova po potresu in cunamiju.

Gospodarstvo dežele vzhajajočega sonca je namreč v trimesečju, ki se je sklenilo s koncem septembra, ponovno vzpostavilo dobavne verige in okrepilo proizvodnjo, proizvajalci avtomobilov in drugi gospodarski sektorji pa so tako po marčnem potresu in cunamiju lahko znova začeli slediti povpraševanju.

Analitiki so ob tem opozorili, da bi lahko močan jen in upočasnitev rasti svetovnega gospodarstva zavrli okrevanje rasti japonskega BDP. Jen je pred kratkim v primerjavi z dolarjem dosegel najvišjo raven po drugi svetovni vojni, zaradi krepke nacionalne valute pa so domači izvozniki v slabšem položaju.

K rasti japonskega BDP sta največ prispevala izvoz, ki je na četrtletni ravni poskočil za 6,2 odstotka, in zasebna potrošnja, ki se je okrepila za en odstotek, piše STA.

Poleg tega so nekatera velika pomembna japonska podjetja nedavno prizadele še poplave na Tajskem. Družbe, med katerimi sta tudi avtomobilski velikan Toyota in proizvajalec elektronike Sony, so bile denimo prisiljene zapreti nekatere svoje tovarne, kar je imelo negativne posledice za njihovo proizvodnjo po vsem svetu.