Javnofinančni primanjkljaj Slovenije pri 4,7 odstotka BDP

Javnofinančni primanjkljaj Slovenije znaša v drugem četrtletju 430 milijonov evrov, v enakem obdobju lani pa 725 milijonov evrov.

Objavljeno
28. september 2012 15.59
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana - V Sloveniji je javnofinančni primanjkljaj v drugem letošnjem četrtletju znašal 430 milijonov evrov oziroma 4,7 odstotka bruto domačega proizvoda, v enakem obdobju leto prej pa 725 milijonov evrov oziroma 7,7 odstotka BDP, poroča STA.

Pri tem je treba upoštevati, da je bilo lani več enkratnih transferjev kapitala, kot sta bili na primer dokapitalizacija Nove Ljubljanske banke in Adrie Airways.

Nova je napoved ministrstva za finance, ki letos po novem pričakuje 4,2-odstotni javnofinančni primanjkljaj. Andrej Flajs z državnega statističnega urada to pripisuje predvsem slabšim gospodarskim razmeram v drugem četrtletju.

Konsolidirani bruto dolg države se je do konca drugega četrtletja povečal na 48,6 odstotka BDP, predvsem na račun večjih vplačil v začasni mehanizem za stabilnost evra. Ministrstvo za finance letos pričakuje dolg v višini 53,8 odstotka BDP.