Jurij Giacomelli ni več direktor Dela

Nadzorni svet Dela je prekinil sodelovanje s predsednikom uprave Jurijem Giacomellijem.

Objavljeno
12. september 2012 14.02
Klara Škrinjar, notranja politika; Ti. K., Delo.si
Klara Škrinjar, notranja politika; Ti. K., Delo.si
Ljubljana - Giacomelli je to informacijo potrdil ter dejal, da mu razlogi za njegovo razrešitev niso znani.

»Delu sem bil predan in imel sem najboljši namen uspešno končati svoj mandat - o tem ni nobenega dvoma, zato je tudi mene danes takšna odločitev zelo presenetila. A zanjo morajo odgovornost prevzeti drugi. Vsaka sprememba na vrhu predstavlja za vsako družbo nek določen stres in upam, da bo ta čim manjši. K temu sem pozval tudi najožje sodelavce,« je dejal Giacomelli.

Kot nam je še pojasnil, so ga pred jutranjo sejo nadzornega sveta obvestili, »da so na univerzalni skupščini spremenili statut v delu, ki ureja področje uprave družbe in da posledično z menoj ne želijo več nadaljevati sodelovanja. Po obravnavi različnih možnosti smo našli skupni jezik in sklenili sporazum o razvezi, k čemur sem si tudi sam prizadeval in pri tem upošteval, da je v danih okoliščinah to najbolje za družbo.«

Dodal je: »Ne glede na to, da sem poskušal razumeti racionalne argumente za to odločitev, nisem dobil nobenega pojasnila, zavedal pa sem se, da nadzornemu svetu tega pač ni treba storiti. Če ima večinsko voljo, je v takih odločitvah suveren.«

»Moje misli so v tem trenutku z vsemi sodelavkami in sodelavci, ki sem jim hvaležen za sodelovanje in zaupanje v zahtevnem obdobju skupnega ustvarjanja. Skupaj smo dosegli preobrat v gospodarskih razmerah, ki jim ni para, in že zarisali obrise novega Dela. Verjamem v sposobnost vseh, da to vizijo gradijo naprej. Ne glede na to, kako različni so lahko naši pogledi, moram kot menedžer sprejeti odločitev nadzornega sveta. Očitno pa je bilo svobode in ustvarjalnosti za te razmere preveč,« je ob slovesu dejal Jurij Giacomelli.

Odgovorna urednica Dela Romana Dobnikar Šeruga je ob odhodu dosedanjega predsednika uprave povedala: »V času Jurija Giacomellija kot predsednika uprave smo v uredništvu Dela v procesu preobrazbe in reoganizacije dosegli zelo veliko: novo likovno podobo časopisa in razvoj vsebin na digitalnih platformah, v pripravi je reorganizacija uredništva, po kateri bomo lahko delali še boljše vsebine. Od nove uprave pričakujem, da bo enako naklonjena spremembam, ki so neizogibne za prilagajanje novim bralnim navadam in razmeram na medijskem trgu, zlasti pa še naprej pričakujem neomajno podporo neodvisnemu, kakovostnemu in verodostojnemu novinarstvu.«

Giacomelli ostaja na Delu kot svetovalec

Danes je tako zadnji dan predsednik uprave, z družbo Delo pa bo še sodeloval do konca oktobra kot svetovalec. O nadaljni karierni poti še ne razmišlja.

Giacomelli je Delo vodil od 1. decembra 2009. Pred nastopom službe na Delu je bil direktor Gorenje design studia, pred tem pa dolgoletni direktor časnika Finance.

Z jutrišnjim dnem vodenje družbe začasno prevzema predsednica nadzornega sveta Marjeta Zevnik.

Spremenili statut družbe

Nadzorniki so danes sprejeli tudi spremembe statuta družbe, po katerem ima delo do tričlansko upravo. V reorganizaciji so predvidena mesta člana za področje financ, član za korporativno upravljanje in predsednik uprave.

Na položaj članice uprave za finance so za obdobje petih let imenovali Irmo Gubanec.

Nadzorniki bodo v kratkem objavili tudi razpis za novega predsednika uprave, tudi sami bodo povabili kandidate, da se prijavijo na razpis, je dejala Marjeta Zevnik.

Brane Piano, predsednik sveta delavcev Dela, pa od sprememb na Delu pričakuje večjo učinkovitost uprave pri pridobivanju dohodkov in manj razsipnosti za razvojne projekte, ki vložkov še vrsto let ne bodo začeli vračati. »Upravi, ki se je poslovila, ni mogoče očitati pomanjkanja ambicij, niti kompetenc, z izplenom pa ne moremo biti zadovoljni. Kaže, da so do podobnih zaključkov prišli tudi lastniki Dela,« je dejal Piano.