Jutri izredni sestanki zaradi napovedi referenduma v Grčiji

Zavrnitev ukrepov na referendumu bi lahko povzročila, da Grčija ne bi bila več sposobna plačevati obveznosti.

Objavljeno
01. november 2011 16.29
Posodobljeno
01. november 2011 16.49
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Pariz - Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy se bosta jutri sestala z vodji evropskih institucij in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) ter s predstavniki Grčije. Zagotoviti želita čim prejšnjo izvedbo minuli teden dogovorjenih ukrepov za rešitev evra, so sporočili po njunem današnjem telefonskem pogovoru.

Merklova in Sarkozy se bosta jutri v francoskem Cannesu, kjer se bo v četrtek začelo srečanje držav G20, sestala s predstavniki evropskih institucij, IMF in Grčije, povzema STA poročanje tujih tiskovnih agencij. 

Razlog za izredne pogovore je včerajšnja napoved grškega premiera Georgea Papandreuja, da bodo v Grčiji razpisali referendum o novemu načrtu za celovito rešitev evra. Del načrta je tudi pomoč Grčiji, in sicer bi članice območja evra in IMF Grčiji v drugem paketu pomoči - v zameno za nadaljevanje strogih varčevalnih in reformnih ukrepov - do leta 2014 zagotovili novih 100 milijard evrov pomoči iz javnih sredstev iz sklada za zaščito evra (EFSF), vključno z dokapitalizacijo grških bank, poleg tega pa bi javni sektor prispeval še 30 milijard evrov v zameno za pristanek bank na odpis vrednosti grškega dolga.

Merklova in Sarkozy sta odločena, da bosta pri evropskih partnerjih zagotovila čimprejšnjo implementacijo odločitev, ki jih je prejšnji teden sprejel vrh območja evra, in prepričana, da bi ta dogovor omogočil Grčiji vrnitev k vzdržni rasti, so še zapisali v sporočilu.

Zavrnitev ukrepov na referendumu bi lahko povzročila, da Grčija ne bi bila več sposobna plačevati obveznosti, posledično bi imele evropske banke, ki so vlagale v grške obveznice, velike izgube, ni izključena nova recesija v razvitih državah. Po mnenju analitika pri CMC Markets Michaela Hewsona je referendumski "ne" glede na nepriljubljenost reševalnega načrta za Grčijo med grškimi volivci mogoč, to pa bi po njegovem mnenju pomenilo popolno sesutje evropskega bančnega sistema, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Meseci negotovosti pred referendumom, ki naj bi se odvil v začetku prihodnjega leta, bi lahko ogrozile stabilnost nekaterih večjih držav, kot je Italija. Zahtevana donosnost desetletnih italijanskih državnih obveznic se je danes že približala rekordnim vrednostim iz avgusta letos.