Jutri pridejo kovanci!

Večina državljanov bo imela jutri prvič priložnost, da se spozna z novimi evrskimi kovanci s slovenskimi motivi; v enem paketu boste lahko kupili 44 kovancev v vseh apoenih v skupni vrednosti 12,52 evra.

Objavljeno
14. december 2006 07.00
Ljubljana - Podjetja in zasebniki lahko že od 1. decembra na bankah kupijo začetne pakete evrokovancev, za posameznike pa bodo na voljo od jutri. Večina državljanov bo tako prvič imela priložnost, da se seznanijo z novimi evrskimi kovanci s slovenskimi motivi, ki se bodo glede na količino skovanih primerkov v množici nemških, avstrijskih, francoskih in italijanskih skoraj zagotovo hitro porazgubili. V enem paketu bo skupaj 44 kovancev v vseh apoenih, v skupni vrednosti 12,52 evra. Zanje bo treba plačati 3000 tolarjev, saj jih bomo zamenjali po nespremenljivem tečaju 239,640 tolarja za evro.

Banke se niso enotno odločile za način prodaje kovancev. Nekatere bodo nakupe omejile tako, da jih bodo lahko kupili le komitenti, in še to največ dva paketa na osebo, druge jih bodo prodajale tako komitentom kot nekomitentom, s tem da bo stranka lahko ob enem obisku kupila dva paketa, tretje prodaje niso omejile niti količinsko niti niso namenjeni zgolj komitentom. Preden se boste postavili v vrsto pred bančno okence, preverite, ali za nakup potrebujete gotovino.

Več si preberite v današnji tiskani izdaji Dela!