KGZS: Kupec Mercatorja naj na policah ohrani slovensko hrano

Kmetijsko gozdarska zbornica je pozvala prodajalce deleža Mercatorja, naj zagotovijo, da na policah ostane slovenska hrana.

Objavljeno
04. november 2011 12.36
Posodobljeno
04. november 2011 12.47
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana - Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je danes prodajalce deleža v največjem slovenskem trgovskem podjetju Mercator ter pristojne ustanove vključno z uradom za varstvo konkurence pozvala, naj v pogodbi kupca Mercatorja zavežejo, da na policah ohrani slovensko hrano, piše STA.

Konzorcij bank in Pivovarna Laško so se pretekli teden kot lastniki Mercatorja odločili, da se bodo prihodnje tri tedne ekskluzivno pogajali s hrvaškim Agrokorjem, ki je ponudil najvišjo kupnino od štirih interesentov za nakup, in sicer 221 evrov za delnico.

V KGZS so zaradi tega zaskrbljeni, še zlasti zato, ker pogoji prodaje niso dovolj znani. Mercator je namreč kot največji slovenski trgovec izjemnega pomena za dolgoročno stabilno prodajo slovenskih kmetijskih pridelkov in izdelkov ter izdelkov slovenske živilsko predelovalne industrije, pravijo v zbornici.

Hkrati opozarjajo, da ima Agrokor poleg trgovske dejavnosti v lasti pomemben del hrvaške živilsko predelovalne industrije in gospodari s hrvaškimi državnimi kmetijskimi zemljišči, na katerih se ukvarjajo s kmetijsko pridelavo.

"Negativna in za slovenske kmete usodna posledica prodaje Mercatorja Agrokorju bi tako lahko bila tudi umik slovenske hrane z njegovih polic. Obstaja namreč upravičena zaskrbljenost, da bi po nakupu Mercatorja s strani Agrokorja njegovi lastni proizvodi izrinili pridelke in izdelke slovenskih kmetij ter izdelke slovenske živilsko predelovalne industrije," opozarjajo v KGZS.

Zaradi omenjenih razlogov bi nakup Mercatorja s strani Agrokorja tako lahko imel skrajno negativne posledice tako za slovenske kmete in kmetijstvo kot tudi živilsko predelovalno industrijo ter s tem celotno slovensko gospodarstvo, še navajajo v KGZS.

"Pod vprašaj bi se tako postavil obstoj več tisoč kmetij, pa tudi nekaterih mlekarn in drugih živilsko predelovalnih obratov. Zavedati se je treba, da lahko nepremišljena prodaja Mercatorja tujemu kupcu ogrozi na tisoče delovnih mest v Sloveniji," so dodali.