Kitajska bo nov nebotičnik zgradila vsakih pet dni

Kitajska bo po številu nebotičnikov kmalu prehitela ZDA. Gradijo jih tudi tam, kjer ni prave potrebe.

Objavljeno
15. junij 2011 10.22
Posodobljeno
15. junij 2011 10.22
A. V. B., Delo.si
A. V. B., Delo.si
Peking - Kitajska bo v naslednjih treh letih dokončala gradnjo nebotičnika povprečno na vsakih pet dni, poroča spletni portal pravda.ru. S tem bo prehitela ZDA, ki imajo danes 200 nebotičnikov - prav toliko, kolikor jih ima trenutno Kitajska.

Polovica izmed desetih najvišjih nebotičnikov je že zdaj locirana na Kitajskem in na Tajvanu. Do leta 2015 pa bi lahko država postala dežela drugega in tretjega najvišjega nebotičnika na svetu.

Vendar pa Kitajci ne nameravajo izzvati primata nebotičnika Burj Khalifa v Dubaju, ki je visok kar 828 metrov. Namesto tega gradijo Šanghajski stolp, ki bo visok 632 metrov, in Zeleni center (Greenland Center) v Wuhanu ki bo meril 606 metrov.

Kitajska potrebuje nebotičnike, saj z njimi rešuje veliko povpraševanje po stanovanjih in poslovnih prostorih. S tem se namreč bori proti prenaseljenosti v mestih, ki jo povzroča veliko priseljevanje ljudi z dežele. Ti namreč iščejo nove ekonomske priložnosti, ki jih ustvarja hiter gospodarski razvoj države.

Obenem želi Kitajska z gradnjo nebotičnikov povečati prestiž manjših mest. Tako gradijo nebotičnike tudi tam, kjer ni prave potrebe: v mestu Fangchenggang, ki ima manj kot milijon prebivalcev, bodo na primer zgradili 528 metrov visoko stolpnico.