Kitajski sončni paneli v preiskavo

Družba EU ProSun trdi, da solarni paneli na evropski trg prihajajo po cenah, ki so nižji od tržne.

Objavljeno
06. september 2012 16.16
mfa_os sticna
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Ljubljana - Evropska komisija je danes sprožila protidampinško preiskavo glede uvoza solarnih panelov in njihovih ključnih sestavnih delov, ki izvirajo iz Kitajske. Industrijska družba EU ProSun, ki je pritožbo na Evropsko komisijo vložila 25. julija letos, trdi, da solarni paneli in njihovi ključni sestavni deli, uvoženi s Kitajske, na evropski trg prihajajo po cenah, ki so nižji od tržne.

Glede na vrednost uvoza je to največja protidampinška pritožba, ki jo je doslej prejela Evropska komisija. V letu 2011 je Kitajska v Evropsko unijo izvozila solarne panele in njihove ključne sestavne dele v vrednosti približno 21 milijard evrov.

Preiskava bo trajala 15 mesecev, v skladu s pravili za zaščito trgovine pa je mogoče naložiti začasne protidampinške ukrepe v devetih mesecih, če bo zagotovljenih dovolj očitnih dokazov o dampingu.

Kot je znano, je velika večina proizvajalcev sončnih elektrarn glavne sestavne dele v zadnjih letih dobivala s Kitajske, tja se je namreč preselila, ob neupoštevanju okoljskih standardov, precej umazana proizvodnja panelov. Zato so se tudi v Evropski uniji pogosteje pojavila vprašanja o smiselnosti spodbud za sončne elektrarne.