Kmetijska zadruga Krka računa 
na domačo hrano

KZ Krka je dobila znak, da kot pridelovalka prodaja integrirane pridelke. Odkup 
in prodajo nameravajo povečati.

Objavljeno
05. marec 2012 21.45
Zdenka Lindič-Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič-Dragaš, Novo mesto
Novo mesto – Kmetijska zadruga Krka, ki je največja ponudnica integrirano pridelane zelenjave in sadja pri nas, je pred kratkim pridobila odločbo, da kot pridelovalka lahko prodaja pridelke s tem znakom. Odkup in prodajo teh pridelkov namerava z lanskih 2400 ton leto povečati na 3000 ton.

Novi direktor KZ Krka Jure Vončina, ki je pred slabima dvema mesecema po upokojitvi nadomestil Janeza Kužnika, podobno kot njegov predhodnik vidi veliko priložnost za zadrugo in njene člane v preskrbi slovenskega trga s svežo domačo zelenjavo in sadja iz integrirane pridelave. To pomeni nadzorovano in minimalno uporabo fitofarmacevtskih sredstev in gnojil ter kratke transportne poti od njive do kupca, rezultat pa so kakovostni in zdravju prijazni pridelki. »Problem je cena. Naš kmet v okolju in zdravju prijaznejši integrirani pridelavi pridela dvakrat manj zelja kot kmet v tujini brez omejitev porabe gnojil. Cena seveda ne more biti enaka. Naš cilj je ozaveščanje kupcev o pomenu in kakovosti doma pridelane hrane, ki pride na police z njiv še istega ali prihodnjega dne,« je povedal Vončina.

KZ Krka Novo mesto je še vedno ena največjih slovenskih kmetijskih zadrug. Lanski prihodek v višini 31 milijonov evrov je bil večji za milijon, leto pa so kot že nekaj zadnjih let končali z izgubo. Po besedah Vončine nameravajo letos povečati prihodke za pet odstotkov, izgubo pa spraviti na ničlo.