Marže: kdo pobere denar med kmetom in kupcem

So objavljene marže za svinjino nedopustna praksa ali napaka v izračunu?

Objavljeno
24. september 2012 12.59
Posodobljeno
24. september 2012 15.00
B. K., gospodarstvo
B. K., gospodarstvo

Je možno, da slovenski trgovec kilogram svinjskega stegna, za katerega je dobavitelju plačal manj kot poldrugi evro, prodaja po 5 evrov?

Tako bi namreč lahko sklepali iz nedavno objavljenih izsledkov študije z naslovom »Slovenska oskrbna veriga z živili v luči strukturnih sprememb v trgovini na drobno«.

Ta govori o nadpovprečno visokih trgovskih maržah pri določenih blagovnih skupinah živil.

Pri svinjini se je to pokazalo še posebej izrazito.

Kako si razdelijo marže na poti od kmeta do kupca? Je res samo trgovec tisti, ki pobere visoke marže?

Sprašujemo vas, zakaj so marže po vašem mnenju tako visoke?

• Kateri člen v živilski verigi je kriv za hitro rast cen hrane?
• Kolikšen delež v ceni po vašem mnenju dobi in koliko bi si zaslužil trgovec?
• Kako razumete javno objavljeni podatek, da je pri svinjskem stegnu trgovska marža 257-odstotna? Svinjina velja za poceni meso, bistveno je cenejša recimo od govedine. Maloprodajna cena svinjskega stegna se giblje med 4,5 in 6 evri za kilogram? Je po vašem mnenju podatek o marži odraz nedopustne prakse ali napake v izračunu?