Konec dvojnega obtoka

Danes je še zadnji dan, ko potrošniki lahko plačujejo blago in storitve v tolarjih ali v evrih. Tolarsko gotovino bo mogoče brezplačno zamenjati na bankah, hranilnicah in Pošti Slovenije do 1. marca.

Objavljeno
14. januar 2007 09.57
Ljubljana - Danes je še zadnji dan, ko potrošniki lahko plačujejo blago in storitve v tolarjih ali v evrih. Medtem ko so morali prodajalci blaga in storitev preveč plačane zneske že od 1. januarja vračati le v evrih, bodo morali poslej izključno v evrih plačevati tudi potrošniki.

Danes se bo tako zaključilo 14-dnevno obdobje dvojnega obtoka gotovine, ki je steklo po uvedbi evra v Sloveniji s 1. januarjem. S tem se bo tolar, ki je bil slovenska nacionalna valuta 15 let in je med prebivalci Slovenije užival visoko zaupanje, dokončno poslovil in odšel v zgodovino.

Tisti, ki jim bo v ponedeljek v denarnicah ostalo še kaj tolarske gotovine, bodo lahko tolarje v evre brezplačno zamenjali na bankah, hranilnicah in Pošti Slovenije do vključno 1. marca. Potem bo brezplačna menjava možna v Banki Slovenije; tolarske kovance bo mogoče zamenjati še deset let, tolarske bankovce pa brez časovne omejitve.