Korak do uprave za varno hrano

Prihodnje leto bo začela delovati nova uprava, ki se bo ukvarjala s področjem zdravja rastlin.

Objavljeno
27. september 2012 11.48
ace/piknik
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Ljubljana – Slovenija bo namesto neodvisne agencije za varno hrano z reorganizacijo na ministrstvu za kmetijstvo in okolje dobila upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Pogoj za njeno ustanovitev pa je sprememba svežnja veljavnih zakonov.

Potem ko so v državnem zboru na zahtevo poslanske skupine Socialnih demokratov opravili splošno razpravo o spremembah kar desetih zakonov s področja varne hrane, veterinarstva in varstva rastlin, kar bo podlaga za ustanovitev nove uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, so se strinjali, da je predlog vlade za združitev štirih organov znotraj kmetijskega ministrstva v enotno inštitucijo, ki bo pristojna za pripravo zakonodaje na področju varne hrane in z njo povezanega nadzora, primeren za nadaljnjo obravnavo.

»Gre za zelo pomembno področje, kjer za uresničitev racionalnega in celostnega pristopa na področju varne hrane predlagani zakon združuje veterinarsko upravo, fitosanitarno upravo, direktorat za varno hrano, v večjem delu, in del kmetijskega inšpektorata v enotno institucijo, statusno obliko organa v sestavi v okviru ministrstva za kmetijstvo in okolje,« je poslancem pojasnjeval minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, ki je obenem poudaril, da »zakonodaja v Republiki Sloveniji zagotavlja organom v sestavi ministrstev strokovno neodvisnost, še posebno za izvajanje nadzornih nalog«.

Spremembe vodijo v racionalizacijo

Nova uprava, ki naj bi začela delovati 1. januarja 2013, se bo ukvarjala s področjem zdravja rastlin, fitofarmacevtskih sredstev, semenarstva, krme, zdravja živali, zaščite živali, varnosti in kakovosti živil živalskega in rastlinskega izvora, tako v upravnem kot nadzornem delu, razen upravnih nalog pri zaščiti kmetijskih pridelkov in živil (tako imenovane sheme kakovosti, ki ostajajo znotraj direktorata za kmetijstvo). Z uveljavitvijo predlaganega zakona bo iz štirih organov v novo upravo združenih okoli 415 javnih uslužbencev.

Po besedah ministra Bogoviča predlagane spremembe vodijo v racionalizacijo. Kot veliko prednost nove ureditve je poudaril enotno inšpekcijo, prednosti si obeta tudi v informatiki, laboratorijih, komunikaciji s potrošniki.

V poslanskih skupinah opozicije se s predlaganimi spremembami ne strinjajo, ker da ne vodijo v celovito in sistemsko ureditev področja varne hrane, saj inšpekcijske službe še vedno ostajajo razdeljene med ministrstvi za kmetijstvo in zdravje.

Brez sprememb za zdravstveno inšpekcijo

Minister Bogovič je pred kratkim za Delo pojasnil, zakaj ostaja zdravstveni del nadzora zunaj bodočega združenega organa za varno hrano:

»Z ministrom za zdravje sva se pogovorila tudi o točki, kjer je še bila dilema, in to je predvsem dodatni vstop veterinarskih inšpektorjev in izstop zdravstvenih iz šol, bolnišnic, domov starejših občanov. Strinjala sva se, da je v tem delu prav, da skupina zdravstvenih inšpektorjev, ki se ukvarja z varno hrano, svoje delo opravlja, čeprav bo te objekte obiskoval tudi inšpektor iz nove agencije. Mislim, da bi po nepotrebnem tudi v družbi nastal konflikt med dvema sektorjema. Zadevo sem spremljal že takrat, ko je bil leta 2009 delni prenos pristojnosti, zato smo imeli o tem delu na skupnem sestanku enotno mnenje, da je prav, če ostane tako, kot je zdaj.«