Križanič: Banke morajo povečati kreditiranje

Finančni ministri EU: V Uniji bo treba dokapitalizirati 90 sistemskih bank.

Objavljeno
08. november 2011 14.31
Posodobljeno
08. november 2011 14.31
Božo Mašanović, zunanja politika
Božo Mašanović, zunanja politika
Bruselj - Pri dokapitalizaciji evropskih bank se pričakuje, da se bo finančni sektor odzval z dodatnim kapitalom, ne pa z zmanjševanjem kreditne dejavnosti, kar se zdaj dogaja v Sloveniji, je v Bruslju, kjer so se danes sestali finančni ministri članic EU, povedal Franc Križanič.

Nova Ljubljanska banka mora po ministrovih besedah »pokazati nekoliko več dinamike pri obvladovanju kreditov, ki se ne servisirajo redno«, pri čemer ima NLB v primerjavi z NKBM še rezerve, meni Križanič.

Finančni ministri skupnosti so se po besedah evropskega komisarja za notranji trg Michela Barnierja posvetili prav temu problemu, torej temu, kako zagotoviti, da se bodo banke dokapitalizirale brez neugodnih posledic za gospodarstvo. Zato je treba v procesu finančne krepitve evropskih bank doseči, da ne bo velikega in nenadnega razdolževanja, skladno s sklepom evrskega vrha pa je treba tudi ohraniti kreditiranje gospodarstva. Francoski komisar je še napovedal, da bodo v Berlaymontu zelo kmalu pripravili zakonodajni predlog na evropski ravni, ki naj regulatorjem držav omogoči sprejetje ustreznih ukrepov v okviru načrtov dokapitalizacije bančnega sektorja.

Analiza Evropske bančne agencije (EBS) je pokazala, da bo treba v Uniji dokapitalizirati 90 sistemskih bank, ki morajo delež najkakovostnejšega kapitala (core tier 1) do konca junija 2012 zvišati na devet odstotkov lastnih sredstev. Banke bodo v ta namen po začasnih ocenah potrebovale 106,5 milijarde evrov, denar pa naj bi pridobile predvsem iz zasebnih virov. NLB bi po oceni agencije s sedežem v Londonu potrebovala 297 milijonov evrov, vendar je Franc Križanič v Bruslju povedal slovenskim novinarjem, da pripravljajo ponovno oceno, ki naj pokaže, kolikšna sredstva bo naša največja banka resnično potrebovala.

»Treba je tudi prepovedati razdeljevanje dividend in bonusov, dokler dokapitalizacija ne bo dokončana«, je komisar Barnier poudaril po srečanju finančnih ministrov. Société Générale, ki je tudi lastnica slovenske SKB, je kot prva med štirimi francoskimi sistemskimi bankami - v tej skupini so še BNP Paribas, Crédit agricole in BPCE - sklenila upoštevati priporočila o opiranju na lastna sredstva, saj za leto 2011 ne bo izplačala dividend delničarjem, je sporočil generalni direktor Frédéric Oudéa.

Ta odločitev, ki jo prestolnični Figaro označuje za »zgodovinsko« za banko iz pariškega poslovnega centra Défense, bo omogočila okrepitev lastnih sredstev za več kot pol milijarde evrov. Société Générale za dokapitalizacijo potrebuje skupaj 3,3 milijarde evrov, vendar so del teh sredstev že pridobili, pa tudi preostali kapital (2,1 milijarde) nameravajo zbrati z lastnimi močmi, tudi z omejevanjem bonusov.