Kvadrat v Situli od 3100 evrov naprej

Stanovanja v Situli v središču Ljubljane bodo na trgu na začetku leta 2013.

Objavljeno
13. september 2012 21.40
Slovenija, Ljubljana, 11.04.2012. Novogradnja Situla v Ljubljani. Foto: Uros HOCEVAR/Delo
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Ljubljana – Gradnja Situle v središču Ljubljane se je zaradi težav (in nato stečaja) Kraškega zidarja kot glavnega izvajalca in tudi deležnika pri projektu spomladi ustavila. Zdaj je investitor s Hypom dosegel dogovor, stanovanja bodo na trgu na začetku leta 2013.

Igor Jurančič, direktor podjetja Tridana, ki je bilo ustanovljeno samo za gradnjo Situle (partnerji pa so bili še Hypo Alpe-Adria-Bank kot edina financerka in Kraški zidar kot glavni izvajalec), je pojasnil, da je banka pomladi prenehala financirati projekt, dela so zastala. Za predajo nepremičnin na trg so potrebna še zaključna dela podizvajalcev. »Dela je za tri ali štiri mesece,« je dejal Jurančič in pojasnil, da so se z banko dogovorili za povečanje posojila in podaljšanje ročnosti, zdaj pa je treba s podizvajalci skleniti pogodbe.

Direktor Hypo Leasinga Mitja Križaj je dejal, da so se dejavno vključili v reševanje nastalega položaja na projektu. Le če bo končan, namreč lahko pričakujejo, da bo investitor lahko vrnil izposojeni denar. Ob tem je še povedal, da so na banki ustanovili kadrovsko močan oddelek za upravljanje z nepremičninskimi naložbami, in verjetno je, da bodo podobno kot Situlo financirali še katerega izmed drugih projektov, če bodo ocenili, da je »rešljiv«.

Direktor nepremičninske agencije Metropola Zoran Madon je ponovil, da cene nepremičnin na trgu počasi padajo in da se je zmanjšalo povpraševanje, vendar pa na trgu cela vrsta projektov stoji. Malo jih je, ki pridobivajo gradbena dovoljenja. Če se bo tako nadaljevalo, bi v letu ali dveh lahko zmanjkalo ponudbe novogradenj, kar bi nas pognalo v novo rast cen.

Ocenjuje, da jim bo nepremičnino uspelo prodati v treh letih. Zanimanje izkazujejo tudi tuji institucionalni vlagatelji, ki bi kupili več deset stanovanj skupaj, nato pa jih oddajali v najem. Glavni del prodaje se bo začel po pridobitvi uporabnega dovoljenja predvidoma na začetku prihodnjega leta.

V Situli – grajena je po energetsko varčnih standardih, materiali so najkakovostnejši –, ki ima ocenjeno prodajno vrednost 110 milijonov evrov, bo na voljo 226 stanovanj po ceni od 3100 do 3900 evrov za kvadratni meter. Najdražja, 300 kvadratnih metrov velika enota bo stala 1,4 milijona. Poslovne prostore bodo tržili po 2000 do 2400 evrov, lokale pa po 2400 do 3400 evrov za kvadratni meter.