Lastnik propadlih Karoserij bi se poravnal

Zaradi prepoznega stečaja delavci prikrajšani za plače, odpravnine in prispevke. Se bodo strinjali s predlogom poravnave?

Objavljeno
14. september 2012 19.52
Slovenija, Maribor, 24.5.2011 - UNUK Franc, lastnik podjetja Karoserije, se prepira s DULAR Martinom, sekretarjem sindikata SKEI foto:Tadej Regent/Delo
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Lastnik propadlega podjetja Karoserije Franc Unuk in nekdanji direktor Stanislav Žuman sta se znašla pod drobnogledom sodišča. Ker nista pravočasno vložila predloga za stečaj, ju stečajni upravitelj Simon Prelogar toži za 663.000 evrov, a se je pripravljen pogoditi tudi za sto tisočakov.

Po besedah stečajnega upravitelja so nekdanji delavci zaradi Unukove (ne)poteze prikrajšani za plače, odpravnine in prispevke. A Unuk, znan po ostrih izjavah na račun delavcev, je zdaj povsem obrnil ploščo. Po besedah Prelogarja je predlagal poravnavo in ponudil 102.000 evra. Prelogar je vanjo privolil pod pogojem, da jo bo potrdil še stečajni senat, saj meni, da je to največ, kar lahko iztrži.

Unuk bi dolg poravnal v enem letu z zaslužkom od najemnin, vprašanje pa je, ali se bodo s tem strinjali upniki, zlasti delavci. Prelogar o tem dvomi, a hkrati pojasnjuje, da je še zmeraj iztržil več, kot bi lahko prisodilo sodišče, saj je za mala podjetja zakonsko določena odškodnina do 20.000 evrov. Po Prelogarjevih besedah je v podjetju ostalo le za 20.000 evrov premoženja (stoli, mize ...), kar je že prodal. Preostalo je baje Unuk prenesel v svoje drugo podjetje Karoserist, nekaj strojev pa se je menda znašlo tudi v podjetju Protrak, ki jih Prelogar po sodni poti že zahteva nazaj.

Unuk je po besedah svojega odvetnika Vukića Stijepovića pripravljen vse spore rešiti po mirni poti – Prelogar pravi, da so odprti še trije – zaplete se mu lahko le v morebitnem kazenskem postopku. Poleti so namreč mariborski kriminalisti vložili kazensko ovadbo zaradi suma oškodovanja upnikov in pomoči pri tem kaznivem dejanju. Ovadili so štiri osebe in tri gospodarske družbe.

Po policijskih podatkih so odgovorne osebe podjetij z območja Maribora in Ptuja v letu 2011, s ciljem oškodovati nekatere druge upnike, namerno izčrpavale eno od gospodarskih družb s prekanaliziranjem denarnih sredstev na druge družbe, priznavanjem neresničnih terjatev, sestavljanjem lažnih pogodb in drugih poslovnih listin ter spravljanjem nekaterih upnikov v ugodnejši položaj. Preostale upnike so menda oškodovali za več kot dva milijona evrov.