Tožba zaradi prodaje premoga pod ceno družbama HSE in TEŠ

Lastniki Premogovnika Velenje so tožbo vložili proti 13 sedanjim in nekdanjim predsednikom uprav in nadzornikom.

Objavljeno
02. oktober 2012 18.53
Posodobljeno
02. oktober 2012 19.03
press/ PD PV odkop Velenje
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Velenje - Pooblaščenec MP Naložbe, Towra in Intertrade Vladimir Bilić je v ponedeljek na celjsko okrožno sodišče zoper 13 sedanjih in nekdanjih predsednikov uprav in nadzornikov Premogovnika Velenje, HSE in Teš vložil tožbo, v kateri zahteva plačilo odškodnine Premogovniku Velenje v višini 17,4 milijona evrov, poroča STA.

Tožba se nanaša na prodajo premoga pod ceno družbama HSE in TEŠ. Podlaga tožbe je revizijsko poročilo o poslovanju Premogovnika Velenje med letoma 2005 in 2009. Bilić je pojasnil, da je tako veliko število tožencev posledica hitre menjave predsednikov uprav in nadzornih svetov družb v toženih družbah.

Omenjeni delničarji, katerih delež v osnovnem kapitalu Premogovnika Velenje znaša približno 9,3 odstotka, menijo, da je škoda nastala zaradi prenizke cene premoga za HSE in TEŠ v obdobju 2005-2009. Po navedbah revizije je vodstvo premogovnika poslovalo v škodo družbe s tem, da se je premog prodajal pod ceno, po kateri bi se sicer glede na tržne razmere moral prodajati.

Revizija je po navedbah delničarjev še pokazala, da se je s takšnim poslovanjem okoriščala tudi družba HSE, večinska lastnica TEŠ in Premogovnika Velenje, ne da bi imela za to podlago v morebitni pogodbi o obvladovanju ali drugi vrsti podjetniške pogodbe. Delničarji pravijo, da so na to opozarjali na vsaki skupščini, a ustreznega odziva ni bilo. Zato je njihov pooblaščenec na avgustovski skupščini napovedal vložitev tožb in izpodbojnih tožb.