Le namesto sitiborja bo euribor

Uvedba evra bo prinesla tudi nekatere spremembe pri obrestnih merah. Sicer velja načelo kontinuitete pogodb, kar pomeni, da se obrestne mere ne bodo spremenile.

Objavljeno
19. december 2006 07.00
Ljubljana - Uvedba evra bo s seboj prinesla tudi nekatere spremembe pri obrestnih merah. Sicer velja načelo kontinuitete pogodb, kar pomeni, da se obrestne mere, za katere ste se dogovorili z banko, ko ste na primer najemali posojilo, zaradi uvedbe evra ne bodo spremenile, bo se pa spremenila valuta pogodbene obveznosti – seveda boste najeta posojila po 1. januarju odplačevali v evrih.

Če imate kredit vezan na obrestno mero TOM, se to do konca odplačilne dobe ne bo spremenilo, ne glede na to, da prehajamo na novo valuto. Glede na informacije z ministrstva za finance bo Statistični urad RS še nekaj let po prehodu na evro zaradi množice takih pogodb objavljal vrednost TOM, ki bo predvidoma vezan na mesečno inflacijo v Sloveniji.

Pri kreditnih pogodbah, kjer je obrestovanje vezano na gibanje tolarske referenčne obrestne mere sitibor, bo to po novem letu nadomestila evropska medbančna obrestna mera euribor ustrezne ročnosti. Vendar to ne pomeni, da boste zaradi tega morali na banko – sprememba se bo pri vsaki posamezni pogodbi izvedla v prvem obrestnem obdobju po uvedbi evra.

Če ste v preteklosti najeli posojilo, ki je vezano na primer na švicarski frank, se bo za izračun valutne klavzule namesto tečaja med tolarjem in frankom uporabljal tečaj med evrom in frankom, za tiste, ki imate kreditne pogodbe s fiksno obrestno mero, uvedba nove valute ne bo prinesla sprememb.