Lesnopredelovalna industrija z velikimi načrti

Namen strategije, ki so jo tam predstavili, je predvsem večje število zaposlenih do leta 2020.

Objavljeno
09. november 2011 14.39
Posodobljeno
09. november 2011 14.45
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Lesnopredelovalna panoga v Sloveniji je v slabem položaju so se strinjali udeleženci konference, ki je potekala ob robu pohištvenega sejma Ambient Ljubljana. Namen strategije, ki so jo tam predstavili, je predvsem večje število zaposlenih do leta 2020.

Lesnopredelovalna panoga je v Sloveniji pred četrt stoletja zaposlovala 37.000 ljudi, skupaj z gozdarji pa 45.000 ljudi. Do izbruha svetovne gospodarske krize se je panoga skrčila na 20.000 zaposlenih, do leta 2010 pa je število zaposlenih pri pravnih osebah v tem sektorju zdrsnilo že pod 14.000, piše Slovenska tiskovna agencija.

Vzrokov za takšno krčenje panoge je več, je poudaril predstavnik združenja Bernard Likar. V Sloveniji po njegovih besedah v izboljšanje konkurenčnosti vlagamo premalo sredstev, prevelika obdavčitev dela pa zmanjšuje sredstva za razvoj.  Po njegovem mnenju so razvojni oddelki prešibki, šibka pa je tudi povezanost industrije z univerzo. Poleg tega se podjetja prepočasi prilagajajo na hitro spreminjajoče se razmere v globalnem gospodarstvu.

Po besedah vodje medresorske delovne skupine Gozd - les Anice Zavrl Bogataj sta nekdanja ministrica za gospodarstvo Darja Radić in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan zaradi nastalega položaja v začetku leta ustanovila akcijsko delovno skupino, ki je analizirala stanje v panogi in je tik pred dokončanjem akcijskega programa. Program ukrepov naj bi bil sprejet kmalu.

Miha Humar z ljubljanske biotehniške fakultete je ob predstavitvi projekta Možnosti za prestrukturiranje slovenske industrije, ki poteka tudi v sodelovanju z medresorsko skupino, dejal, da so ukrepi za prestrukturiranje panoge potrebni na sedmih področjih: splošno gospodarsko okolje, povečanje prodaje izdelkov z dodano vrednostjo, oblikovanje tržno zanimivih blagovnih znamk, novi tržni pristopi in nove prodajne poti.