Leto 2008 bo za Slovenijo polno izzivov

Slovensko predsedovanje EU je največji projekt samostojne Slovenije in zato je pomembno, da ga "pričakamo in izpeljemo v najboljši formi," je na sprejemu za tuje veleposlanike povedal slovenski premier Janez Janša.

Objavljeno
24. januar 2007 16.42
Ljubljana - Premier Janez Janša je danes v Ljubljani gostil tradicionalni sprejem za tuje veleposlanike, akreditirane v Sloveniji. Kot je v nagovoru poudaril Janša, bo letošnje leto polno izzivov in priložnosti, ki se jih "v Sloveniji veselimo". V imenu diplomatov je v slovenščini spregovoril doajen diplomatskega zbora, apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello. V govoru obeh je sicer prevladovala uvedba evra v Sloveniji in slovensko predsedovanje Evropski uniji v prvi polovici leta 2008.

Kot je spomnil Janša, je 15. januarja letos Slovenija dokončno zamenjala valuto, na ta dan pa je pa minilo 15 let, odkar je takratna Evropska skupnost priznala samostojno Slovenijo, ki je z "uvedbo evra spisala novo poglavje o uspehu". "V novem evropskem trenutku je nemara še bolj pomembno, da je s širitvijo evroobmočja novo potrditev dosegla tudi EU sama," je še dejal premier.

Predsedovanje EU kot največji projekt samostojne Slovenije

Na predsedovanje EU se Slovenija po besedah Janše pripravlja "s posebno odgovornostjo". Gre za največji projekt samostojne Slovenije, zato je toliko bolj pomembno, da ga "pričakamo in izpeljemo v najboljši formi". Kot je še napovedal premier, bo seznam tem, ki bodo zaznamovale slovensko predsedovanje povezavi, zaključen 1. julija 2008. "Največje presenečenje našega polletja bi namreč bilo, če presenečenj ne bi bilo. To velja še toliko bolj, ker bomo na čelu EU usklajevali in v imenu sedemindvajseterice izražali stališča do domala vseh aktualnih mednarodnih vprašanj," je poudaril Janša.

Kot je še dejal, se 55 let po ustanovitvi Evropske skupnosti za jeklo in premog energija vrača v samo osrčje evropskega projekta, prihodnje strateško zavezništvo med EU in Rusko federacijo na energetskem in ostalih področjih pa je "izjemnega pomena". Premier je izpostavil tudi pomen zavezništva med Evropo in ZDA.

Prav tako je nujno, da globalni napredek upošteva skrb za celovit in trajnostni človekov razvoj. "Klimatske spremembe ne pomenijo zgolj zelenih zim. Če ne pridemo od besed k dejanjem, se izpostavljamo tudi konkretnim ekonomskim, socialnim in varnostnim tveganjem," je opozoril Janša.

Slovenija "je dobra učenka"

Apostolski nuncij v Sloveniji je posebej izpostavil "ambiciozni cilj, ki ga je Slovenija dosegla z nedavnim vstopom v evropski monetarni sistem". "Uspešno je opravila vse preizkuse ter dokazala, da je dobra učenka, in zato zasluži aplavz izpraševalcev, ki so ji dodelili najvišjo oceno med vsemi 'učenkami istega razreda'," je dejal.

Diplomatski zbor po njegovih besedah "Sloveniji želi, da bi bila zares uspešna in bi znala izrabiti veliko prednost nove valute, ob tem pa vestno in natančno obdržati kupno moč plač ter se učiti iz delno negativne izkušnje, ki jo je v nekaterih delih EU povzročilo neupravičeno povišanje cen z zaokroževanjem navzgor na škodo državljanov".

Slovenija je po njegovem mnenju tudi "poklicana, da odigra pomembno vlogo stičišča na svojem območju ter postane vzor, kateremu bodo z odločnostjo in odgovornostjo lahko sledili tudi drugi, da bi tako premagali pretirane želje po uveljavljanju in nacionalizme, ki so že tolikokrat bili povod za žalostne strani v pretekli in bližnji zgodovini".

Drug pomemben trenutek bo za Slovenijo po besedah Santosa Abrila y Castella nastopil prihodnje leto, ko bo vstopila v schengensko območje in "doživela doslej najpomembnejšo izkušnjo, to je predsedovanje EU".

Predsednik države Janez Drnovšek se letos sprejema diplomatov ni udeležil, enako kot lani, ko ga ni bilo na sprejemu zaradi mednarodnih obveznosti.