Malta zaprosila za vstop v območje evra

Malta je v Bruslju zaprosila za oceno možnosti za prevzem skupne evropske valute z januarjem 2008. Za Malto veljal podoben časovni načrt, kakršen je lani veljal za Slovenijo.

Objavljeno
27. februar 2007 14.51
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso
Bruselj - Malta je danes v Bruslju zaprosila za oceno možnosti za prevzem skupne evropske valute z januarjem 2008. Evropska komisija in Evropska centralna banka (ECB) naj bi tako predčasno konvergenčno poročilo za Malto predstavili sredi maja, je potrdila komisija. Malta naj bi lani svoj doslej visok proračunski primanjkljaj znižala pod še dovoljene tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP), javni dolg pa naj bi pod mejo 60 odstotkov uspela znižati šele leta 2009.

Malta glede doseganja konvergenčnih kriterijev ne vidi težav v povezavi z uvedbo evra, so povedali viri blizu malteškega finančnega ministrstva, Evropska komisija pa zaenkrat ni želela dajati podrobnejših komentarjev.

Primanjkljaj države je leta 2005 znašal še 3,2 odstotka, lani naj bi se znižal na 2,6 odstotka, že v letu 2009 pa Malta pričakuje presežek v proračunu v višini desetinke odstotka. Visok je tudi njen javni dolg, ki je še leta 2005 znašal 74,2 odstotka, lani 68,3, leta 2009 pa naj bi ga država skladno s konvergenčnim programom znižala na 59,4 odstotka. Inflacija je leta 2005 znašala 2,5 odstotka, lani je narasla na 3,1 odstotka, letos pa naj bi padla na 2,2 odstotka.

Malta je že konec januarja na zasedanju finančnih ministrov EU napovedala, da namerava vložiti prošnjo za predčasno konvergenčno poročilo.

Kot je danes poudarila Evropska komisija, naj bi za Malto veljal podoben časovni načrt, kakršen je lani veljal za Slovenijo. To pomeni, da bo v primeru pozitivnega poročila v maju politično odločitev o morebitnem vstopu države v območje evra sprejel junijski Evropski svet, pravne podlage za vstop Malte v gospodarsko-denarno unijo pa finančni ministri zatem. Isti postopek bo veljal tudi za Ciper, ki je prav tako prosil za predčasno konvergenčno poročilo.