Manager leta postal predsednik uprave Leka Urlep

Ob zaključku prvega dne managerskega kongresa so predsedniku uprave Leka Vojmirju Urlepu podelili priznanje manager leta 2012.

Objavljeno
28. september 2012 00.33
Ti. K., STA
Ti. K., STA
Ljubljana -  Upravni odbor Združenja Manager, ki nagrado podeljuje, je ocenil, da Lek pod vodstvom Urlepa dosega nadpovprečne poslovne rezultate, visoko dodano vrednost in ima vodilno razvojno vlogo v koncernu Sandoz.

Na večerni slovesnosti je zbrane nagovoril tudi predsednik republike Danilo Türk. Osrednji del današnjega programa kongresa je bil sicer posvečen razpravi o reformi trga dela.

Urlep se je v Leku prvič zaposlil leta 1983 ter v naslednjih 15 letih vodil prodajo za področje Afrike, predstavništvo v Moskvi, družbo Lek Zagreb, bil je član uprave ter predsednik uprave Leka med leti 1996 in 1998. Podjetje je zapustil za sedem let, ko je prevzel vodenje Kemofarmacije, a se je v Lek leta 2007 ponovno vrnil kot predsednik uprave, ki opravlja tudi funkcijo predsednika Novartisa v Sloveniji.

V zadnjem obdobju njegovega vodenja je postal Lek s sedmimi proizvodnimi lokacijami in tremi razvojnimi centri za najzahtevnejše produkte največji razvojni center Sandoza.

Lekovi izdelki so lani predstavljali četrtino vseh razvojnih projektov in najpomembnejših lansiranih izdelkov Sandoza, kar je daleč največ v tem generičnem koncernu. Lek, ki vsako leto v povprečju vloži 20 patentnih prijav in ima pridobljenih več kot 1200 patentnih pravic po svetu, je s tem pomembno prispeval tudi k lanski desetodstotni globalni rasti prodaje Sandoza.

Preobrazba Leka, z izrazito usmerjenostjo v razvoj in proizvodnjo, sovpada s prihodom Urlepa na čelo družbe, ocenjuje upravni odbor Združenja Manager. V obdobju, odkar je postal predsednik uprave, se je obseg proizvodnje na ključnih področjih povečal za od 150 do več kot 300 odstotkov, povečalo se je tudi število razvojnih projektov, med njimi predvsem delež tehnološko najzahtevnejših.

Urlep je aktiven tudi v različnih odborih, kot so nadzorni svet Pokojninske družbe A, nadzorni odbor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in strateški svet za internacionalizacijo pri GZS.

Lani je priznanje za managerja leta prejel generalni direktor podjetja Hella Saturnus Christof Droste.