Manipulacije z referenčnimi merami naj bodo kaznivo dejanje

Po nedavnem škandalu z obrestno mero libor je Evropska komisija danes sprejela ukrepe.

Objavljeno
25. julij 2012 15.41
suhadolnik denar
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo

Bruselj - Evropska komisija je danes sprejela ukrepe za odpravo manipulacij z referenčnimi obrestnimi merami na podlagi nedavnega škandala libor, ko naj bi se banka Banka Barclays med letoma 2005 in 2009 dogovarjala o vrednosti te referenčne obrestne mere, v preiskovalnih postopkih pa so med drugim še HSBC, Royal Bank of Canada in Royal Bank of Scotland.

Škandal je povzročil resno zaskrbljenost v zvezi z napačnimi podatki bank glede ocene obrestnih mer pri medbančnih posojilih. Vsaka dejanska manipulacija ključnih referenčnih vrednosti ali njen poskus lahko bistveno vpliva na integriteto trga ter povzroči velike izgube za potrošnike in investitorje ali izkrivi realno gospodarstvo, sporočajo iz Evropske komisije.

Komisija je predlagala spremembe predlogov uredbe in direktive o trgovanju z notranjimi informacijami in tržni manipulaciji – prvotno ju je parlamentu predložila oktobra lani –, ki bodo jasno prepovedale manipulacijo z referenčnimi vrednostmi, vključno z liborjem in euriborjem, ter razglasile takšno manipulacijo za kaznivo dejanje.

Komisija predlaga, da se na tej stopnji določijo minimalne vrste in obseg kazenskih sankcij, vendar želi, da vsaka država članica v svojo nacionalno zakonodajo vključi kazenske sankcije za manipulacijo z referenčnimi vrednostmi.

Z dogovorom se vzpostavlja zaupanje v referenčne vrednsoti

Podpredsednica Komisije in evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding je dejala: »Zaupanje javnosti je zelo upadlo zaradi nedavnih škandalov, ki so zadevali manipulacije obrestnih mer pri medbančnih posojilih. Potrebno je ukrepanje EU, da se preprečijo kazniva dejanja v bančnem sektorju.

Kazensko pravo lahko služi kot močan odvračilni dejavnik. Zato danes predlagamo pravila na ravni EU, da se prepreči ta vrsta tržne zlorabe in odpravijo regulativne vrzeli. Hiter dogovor o teh predlogih bo pomagal ponovno vzpostaviti nujno potrebno zaupanje javnosti in investitorjev v ta ključni sektor gospodarstva.«

Evropski komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier pa je dejal: »Mednarodne preiskave manipulacije libor, ki trenutno potekajo, so razkrile še en primer škandaloznega ravnanja bank. Želel sem zagotoviti, da naši zakonodajni predlogi o zlorabi trga v celoti prepovedo takšna sramotna dejanja.

Zato sem o tem razpravljal z Evropskim parlamentom in hitro ukrepal za spremembo naših predlogov, da bi manipulacija z referenčnimi vrednostmi postala uradno nezakonita in bi zanjo v vseh državah članicah veljale kazenske sankcije.«