Margarine danes čisto drugačne, kot so bile včasih

V rubriki Jaz, potrošnik smo preverili kakovost 12 margarin in margarinskih namazov posameznih proizvajalcev.

Objavljeno
17. november 2011 08.03
Posodobljeno
17. november 2011 11.00
Tanja Pajk Žontar
Tanja Pajk Žontar

Kakovost in senzorične lastnosti raznih vrst margarin, ki so danes na trgu, se zelo razlikujejo od tistih, ki smo jih poznali nekoč, zato so pri številnih potrošnikih priljubljeno živilo. Preverili smo kakovost 12 margarin in margarinskih namazov posameznih proizvajalcev, ocenili deklaracije, kakovost maščobe z zdravstvenega vidika in senzorične lastnosti.

Pred leti so margarino izdelovali samo s postopkom hidrogenacije, pri čemer so nastale trans maščobne kisline. Danes ta postopek vse pogosteje nadomeščajo s sodobnejšimi tehnologijami, pri katerih te kisline ne nastajajo. Margarino izdelujejo tako, da ločeno pripravijo maščobno in vodno zmes. Maščobno zmes najpogosteje sestavljajo različne vrste rastlinskega olja in maščobe, kot so npr. sončnično, repično, sojino, palmino, ter v maščobi topne komponente, predvsem vitamini in aditivi. Sestavine vodne zmesi so predvsem voda, mleko v prahu, sol, kisline in v vodi topne mlečne arome. Maščobno in vodno zmes zmešajo v emulzijo v razmerju, ki določa, koliko maščobe ima margarina.

Na testu smo preverili označeni rok uporabnosti; potrošniku svetujemo, naj pazi, da rok uporabnosti ni tik pred iztekom. Pri nekaterih vzorcih margarin je bil označen tudi datum proizvodnje. Za potrošnika je datum proizvodnje zelo koristna informacija, saj mu omogoča nakup čim bolj svežih izdelkov. Med preverjenimi izdelki je bil datum proizvodnje označen le na vzorcih Gea, Margo nova in Tuš Maja.

Kako do zdravja »prijazne« 
so maščobe v margarinah?

Z vidika zdravja smo podrobneje proučili tudi kakovost maščobe v vzorcih margarine. Zelo na grobo: v prehrani so nezaželene nasičene in trans maščobne kisline, saj so aterogene, medtem ko so enkrat nenasičene maščobne kisline antiaterogene. Večkrat nenasičene maščobne kisline pa so esencialne, torej jih naše telo nujno potrebuje. Ker pa jih telo ne more proizvesti samo, jih moramo vnesti s hrano. Pomembno je, da je razmerje med maščobnimi kislinami omega 6 in omega 3 manjše od 5 : 1.

Končna ocena za kakovost maščobe je sestavljena iz ocene za tako imenovani indeks aterogenosti ter ocene razmerja med maščobnimi kislinami omega 6 in omega 3. Večina vzorcev je dobila zelo dobre ocene. »Povprečno« oceno sta dobila le vzorca Hofer, Bellasan in Margo nova. Sestava maščobe v vzorcih margarine je bila torej z vidika zmanjševanja tveganja srčno-žilnih bolezni pri večini ugodna.

Potrošnik največkrat 
kupuje z očmi

Senzorično ocenjevanje je izvedla skupina šolanih senzoričnih preizkuševalcev. Ocenili so zunanji videz margarine in embalažo, barvo vsebine, stabilnost emulzije, teksturo, vonj in okus. Po mnenju senzoričnih preizkuševalcev so se optimalnim senzoričnim lastnostim najbolj približali trije vzorci. Najvišjo oceno za senzorične lastnosti je dobil vzorec Fruit d'Or, omega 3&6, takoj za njim pa se je uvrstil vzorec Rama classic. Oceno »pomanjkljivo« je dobil samo vzorec Vitaquell, Extra Vital, saj je preizkuševalce zmotil izrazit rumen rob, na katerem je bila vidna izločena rumena maščoba, nekoliko neprijeten vonj ter neharmoničen in pekoč pookus.

Najdražja pristala 
prav na repu

Razlike v ceni preizkušenih vzorcev margarine so razmeroma velike, saj smo zanje odšteli od 1,72 evra/kg (Vita D'or, polmastna margarina, Lidl) pa do 8,84 evra/kg (Vitaquell, Extra Vital, ekstra margarina z manj maščobe). Povprečna cena margarine je bila okoli 3 evre/kg.

Vzorca, ki sta na testu prejela najvišjo skupno oceno, sta Fruit d'Or, omega 3&6 in Rama classic, najslabšo skupno oceno pa sta prejeli Hoferjeva margarina Bellasan in na testu najdražji vzorec Vitaquell, Extra Vital.

Nasvet ZPS: Kaj preveriti 
pred nakupom

Svetujemo, da pred nakupom margarine preverite, koliko maščobe vsebuje. Izberite tisto, ki vsebuje čim manj nasičenih in trans maščobnih kislin. Preverite tudi sestavine in izberite takšno, ki vsebuje manj aditivov.

Na nekaterih vzorcih margarine boste našli navedbe predvsem o vsebnosti esencialnih maščobnih kislin in vitaminov, ki so topni v maščobi in ki nas napeljujejo k nakupu. Dobro je vedeti, da obstajajo tudi drugi, boljši viri omenjenih snovi: ribe, zelena listnata zelenjava, oreščki, olivno in ekstra sončnično olje. Ne glede na različna priporočila proizvajalcev svetujemo, da margarino shranjujete v hladilniku.

***

dr. Tanja Pajk Žontar je zaposlena na Mednarodnem inštitutu za potrošniške raziskave, kjer aktivno deluje na področju primerjalnega testiranja živil in pripravi strokovne literature za potrošnike.