Marka še vedno v zavesti Nemcev

Pet let po uvedbi evrskih bankovcev in kovancev je pogled na skupno evropsko valuto v nemški javnosti še vedno neenoten. Številni Nemci še vedno hrepenijo po nemški marki.

Objavljeno
24. februar 2007 10.28
Frankfurt - Pet let po uvedbi evrskih bankovcev in kovancev je pogled na skupno evropsko valuto v nemški javnosti še vedno neenoten. Številni Nemci še vedno hrepenijo po nemški marki: po zadnjih anketah si vrnitev stare valute želi 60 odstotkov vprašanih, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Potrošniki evro v Nemčiji še vedno povezujejo s podražitvami, čeprav uradni statistični podatki tega ne potrjujejo, medtem ko politiki in ekonomisti uvedbo evropske valute označujejo kot "izjemno zgodbo o uspehu".

Pokop marke z letom 2002

Nemška marka se je kot plačilno sredstvo dokončno "upokojila" 28. februarja 2002, ko se je izteklo prehodno obdobje dvojnega gotovinskega obtoka. Stopnja inflacije je z nekaj več dvema odstotkoma stabilnejše kot v času nemške marke. Tudi nemški izvoz je po oceni ekonomistov pridobil z uvedbo evra.

Ponekod še vedno možno plačevanje z markami

Z nemško marko pa je ponekod tudi dandanes še vedno mogoče plačevati v nekaterih trgovskih hišah, med njimi sta C&A in Kaufhof, pa tudi v približno 70.000 telefonskih govorilnicah nemškega telekoma lahko pogovore plačujejo s starimi kovanci.

Pri C&A so tako v posebni akciji, ki se je začela novembra 2003, doslej zbrali 42 milijonov mark. Tehnično to ni nobena težava, marko pač obravnavamo kot tujo valuto, pri menjavi pa sistem samodejno upošteva menjalni tečaj 1,95583 marke za evro, so pojasnili v C&A.

Nemška centralna banka omogoča časovno neomejeno menjavo mark v evre brez provizije. Po podatkih Bundesbanke naj bi nemški prebivalci doma še vedno imeli 14,4 milijarde mark. Del te vsote je v numizmatičnih zbirkah ali izgubljen oz. uničen, del pa tudi v tujini, kjer je bila marka vzporedno plačilno sredstvo.

Založene marke

Še vedno pa ostaja precejšnja vsota. Prebivalci bankovce in kovance bivše valute najpogosteje najdejo pri pospravljanju ali selitvah, pa tudi v starih oblekah, potovalkah in tudi - knjigah. Po podatkih centralne banke se v njenih prostorih dnevno oglasi okoli 1800 strank, v povprečju pa vsak zamenja 530 mark. Statistično gledano naj bi imel vsak nemški državljan "v žepu" še 90 mark.

Po zadnjih raziskavah za marko "žaluje" 60 odstotkov anketiranih Nemcev, ki na evro še vedno v prevladujočem številu gledajo skeptično. Kot še navajajo raziskave, zneske nad sto evri skoraj tri četrtine Nemcev še vedno preračuna v marke.

Evro še vedno večina prebivalcev povezuje s podražitvami, odtod skovanka "teuro". Statistiki takšna občutja zavračajo s pojasnili, da je treba razlikovati med dejansko in zaznano inflacijo. Priznavajo, da so se najbolj podražile stvari in storitve, ki jih potrošniki pogosto kupujejo - vstopnice za kino in kulturne prireditve, obiski restavracij, frizerske in avtomehanične storitve itd. Po drugi strani pa npr. ugotavljajo, da uvedba evra na cene najema nepremičnin ni vplivala.