Menjava tolarjev v evre že na silvestrovo opolnoči

Najbolj neučakani bodo tolarje v evre lahko v Banki Slovenije zamenjali že na silvestrovo opolnoči. Prvi se bo z njimi oskrbel guverner banke Gaspari.

Objavljeno
29. december 2006 15.15
Ljubljana - Banka Slovenije bo svojo blagajno na Slovenski cesti 35 v centru Ljubljane za najbolj neučakane odprla že na silvestrovo opolnoči. Na njej bo mogoče opraviti izključno menjavo tolarjev v evre, odprta pa bo eno uro, do 1. januarja 2007 do 1. ure, so pojasnili v centralni banki. Med prvimi se bo na blagajni centralne banke z evrsko gotovino oskrbel guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari, ki bo ob tej priložnosti dal tudi izjavo za javnost v zvezi s prehodom na evro.

Banka Slovenije bo za menjavo tolarske v evrsko gotovino odprta tudi 1. in 2. januarja od 9. do 12. ure. V prvih dveh dneh prihodnjega leta bo poleg tega odprtih še več izbranih poslovalnic bank v 43 krajih po Sloveniji. Te bodo v ponedeljek in torek odprte od 10. do 14. ure in bodo prav tako opravljale le menjavo tolarjev v evre.
Največ bančnih poslovalnic bo prva dva dneva v letu 2007 odprtih v Ljubljani, in sicer pet. Tri bodo odprte v Mariboru, po dve pa v Ajdovščini, Celju in Novi Gorici. V drugih mestih bo odprta ena poslovalnica.

V času poslovanja dežurnih poslovalnic bo mogoča samo zamenjava tolarskih bankovcev in kovancev v evrske bankovce in kovance ter večjih evrskih apoenov v manjše. Drugih bančnih storitev, vključno z vpogledi v stanje na računih in dvigi z računov, ne bo mogoče opravljati. Znesek zamenjave bo omejen na 1500 evrov, zamenjavo višjih zneskov pa bo treba predhodno napovedati, opozarjajo v Združenju bank Slovenije.

S tolarji bo sicer mogoče nemoteno plačevati še v vsem obdobju dvojnega gotovinskega obtoka, torej od 1. januarja do vključno 14. januarja, vračilo gotovine pa bo le v evrih.

Brezplačno zamenjevanje tolarjev v evre bo v poslovnih bankah trajalo do vključno 1. marca. Po tem datumu bo tolarje brezplačno menjavala Banka Slovenije, bankovce neomejeno, kovance pa do konca leta 2016.