MF Global vložil predlog za stečaj

Posredniška družba MF Global je tako prva ameriška žrtev evropske dolžniške krize.

Objavljeno
31. oktober 2011 16.55
Posodobljeno
31. oktober 2011 17.06
Ta. C., Delo.si
Ta. C., Delo.si
Ameriška posredniška družba MF Global je danes, le teden dni po objavi ogromne četrtletne izgube, na newyorško sodišče vložila predlog za stečaj, poroča STA. Družba je močno izpostavljena do dolžniških papirjev v območju evra.

Gre za posebno obliko stečaja, t.i. enajsto poglavje, ki podjetju omogoča reorganizacijo, a mora vse poteze odobriti pristojno sodišče.

Prvi mož MF Globala Jon Corzine, nekdanji guverner New Jerseya in nekdanji prvi mož Goldman Sachsa, se je sicer v preteklih dneh trudil poiskati rešitev za družbo, a ni uspel. Dodaten udarec za družbo je bilo tudi znižanje bonitete s strani več bonitetnih agencij.

Corzine je poudaril, da je podjetje v težave spravilo vlaganje v italijanske, španske, belgijske in irske obveznice. V omenjene obveznice je MF Global, katerega največji posamični lastnik je FMF Investments, vložil 6,3 milijarde dolarjev.

Največja upnika podjetja sta ameriška JP Morgan Chase in nemška Deutsche Bank. JP Morgan Chase ima do MF Globala 1,2 milijarde dolarjev terjatev, Deutsche Bank pa milijardo dolarjev. Med upniki je z 845.000 dolarji tudi ameriška televizijska mreža CNBC.

Po objavi stečaja MF Globala so delnice JP Morgan Chase padle za 3,5 odstotka, delnice Deutsche Bank pa so se pocenile za 9,3 odstotka. Na newyorški borzi je bilo danes trgovanje z delnicami MF Globala zaustavljeno.

Po dostopnih podatkih, ki jih povzema STA, je stečaj MF Globala osmi največji primer stečaja v ZDA v zadnjih 30 letih. Daleč največji stečaj je bil stečaj investicijske banke Lehman Brothers.