Mineva prvi mesec od uvedbe evra

Mineva prvi mesec dni, odkar je Slovenija uvedla novo valuto evro. Kljub nekaterim bojaznim pri prevzemu nove denarne enote do večjih težav ni prišlo.

Objavljeno
31. januar 2007 13.40
Finančni minister Andrej Bajuk
Ljubljana - Danes mineva prvi mesec dni, odkar je Slovenija uvedla novo valuto evro. Kljub nekaterim bojaznim pri prevzemu nove denarne enote do večjih težav ni prišlo; zahvalo za to je mogoče pripisati temeljitim pripravam, eno ključnih vlog pri uspešnem prevzemu evra je odigrala tudi informativna kampanja. Banke se lahko pohvalijo, da so gladko uvedle evro, informacijska tehnologija ni zatajila, trgovci so suvereno preračunali cene in tudi sicer je izvajanje zakona o prevzemu evra potekalo brez zapletov.

Predvsem pa je pomembno in zelo pohvalno, ugotavljajo na ministrstvu za finance, da so državljani in državljanke pokazali precej strpnosti in razumno ravnali pri prevzemu nove valute. Predsednica Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) Breda Kutin pa je ocenila, da je uvedba evra nedvomno prispevala k temu, da so se potrošniki zavedli svojih pravic in pogajalske moči. "Potrošniki končno postajajo aktivni udeleženci na trgu," je poudarila.

Oblikovanju cen v evrih je bila sicer v okviru prehoda na novo valuto posvečena posebna pozornost. Več kot 400 trgovskih podjetij je podpisalo t.i. "cenovno zavezo", s katero so se zavezala, da prehoda na evro ne bodo izkoriščala za neupravičena zviševanja cen. Tudi vlada je sprejela sklep, s katerim je zadolžila javno upravo pri ponudbi njenih storitev k enakemu ravnanju. ZPS pa je decembra v okviru projekta opazovanja cen pricewatch začela javno objavljati tiste ponudnike blaga in storitev na trgu, ki so ob približevanju prevzemu evra izrazito zvišali cene.

Statistike: V splošnem do porasta cen v Sloveniji zaradi uvedbe evra ni prišlo

Uradna statistika večjih podražitev doslej ni zaznala. Tudi Evropska komisija v poročilu o uvedbi evra v Sloveniji, ki so ga v torek predstavili v Bruslju, ugotavlja, da v splošnem do porasta cen v Sloveniji zaradi uvedbe evra ni prišlo. Poročilo izpostavlja, da so se decembra lani predvsem v lokalih in restavracijah cene dvignile, česar ni mogoče pripisati sezonskim dejavnikom ali podražitvi surovin. Cene so se dvignile še pri manjših ponudnikih storitev, kot so denimo frizerji, čistilci in popravljalci raznih predmetov, kjer je malo lokalne konkurence, ter tudi na področju rekreacije, kulture in športa.

Na finančnem ministrstvu tako ocenjujejo, da je bil prehod na evro zelo uspešen, priznanje za hiter in nemoten prevzem evra sta Sloveniji izrekli tudi Evropska komisija in Evropska centralna banka. Vse to potrjuje, da so bile priprave na prevzem evra temeljite, razčlenitev poslovnih procesov, ki so zahtevali prilagoditve, je bila natančna, organizacija upravljanja s prehodom pa učinkovita, so povzeli na finančnem ministrstvu.

Bančni avtomati so že nekaj minut po prestopu v novo leto začeli izplačevati evre, plačevanje s karticami preko POS terminalov je bilo onemogočeno le dobri dve uri, vsa tolarska stanja na vseh računih strank pa so se pravilno preračunala v novo valuto. Vključitev v plačilni promet je potekala brez težav. Po desetih dneh od uvedbe evra je že 80 odstotkov prebivalstva rokovalo samo še z evri, pri čemer je bilo v tej valuti opravljenih tudi 90 odstotkov vseh gotovinskih transakcij.

Zagotovljena je bila zadostna oskrba z evrsko gotovino

V času prehoda na evro tudi v gospodarstvu ni bilo zaznati večjih težav, prav tako je bila tudi zagotovljena zadostna oskrba z evrsko gotovino. Za ponudnike blaga in storitev je bilo zagotovo najbolj težavno dvotedensko obdobje dvojnega obtoka, v katerem so morali poleg evrov sprejemati tudi še tolarje, ob tem pa preostanek denarja vračati le v evrih.

To obdobje se je s 14. januarjem izteklo in tisti, ki jim je v žepih in denarnicah še ostalo kaj tolarjev, lahko te brez provizije zamenjajo v bankah še vse do 1. marca. Po tem datumu bo brezplačna menjava možna v Banki Slovenije; bankovcev neomejeno, kovancev pa še deset let.