Minister Žerjav na obisku v Azerbajdžanu

Teme pogovorov so možnosti tesnejšega sodelovanja med državama na področju trgovine, turizma, energetike, farmacije.

Objavljeno
18. september 2012 21.18
reu/AZERBAIJAN/
Ljiljana Đerić, gospodarstvo
Ljiljana Đerić, gospodarstvo
Ljubljana - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav je danes začel tridnevni uradni obisk v Azerbajdžanu. Jutri se bo sestal s tamkajšnjim ministrom za gospodarski razvoj Shahinom Mustafayevom, namen obiska pa je okrepitev dvostranskega gospodarskega sodelovanja med državama in predstavitev investicijskih priložnosti v Sloveniji. Minister Žerjav se bo sestal tudi z azerbajdžanskim ministrom za informacijsko in komunikacijsko tehnologijo ter s predstavniki podjetij in agencije za spodbujanje izvoza in tujih vlaganj AZPROMO. Teme pogovorov so možnosti tesnejšega sodelovanja med državama na področju trgovine, turizma, energetike, farmacije, infrastrukture in še na nekaterih drugih področjih.

Za z energenti bogati Azerbajdžan je najpomembnejši cilj diverzifikacija gospodarstva, tako, da Azerbajdžanci ne bi bili preveč odvisni od energetskega sektorja. Imajo ambiciozne razvojne načrte, trudijo se, da bi čim bolj razvili zlasti turizem, kmetijstvo, informacijske tehnologije, obnovljive vire energije in industrijo. Gre za trg na katerem se oskrbuje 9,5 milijona potrošnikov, BDP na prebivalca je 10.300 dolarjev in gre za hitro rastoči trg, ki je zanimiv tudi za naše izvoznike. Azerbajdžan uvaža zlasti stroje in opremo, hrano ter izdelke kovinske in kemične industrije.

Lani je bila gospodarska rast v Azerbajdžanu le 0,1-odstotna, medtem ko je bila predlani 5-odstotna, leta 2009 pa celo 9,3-odstotna.