Misija IMF v Sloveniji: pregledali bodo načrte ekonomske politike

V Slovenijo prihaja redna misija Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Ministrstvo za finance ne pričakuje »nič posebnega«.

Objavljeno
18. september 2012 21.12
Posodobljeno
19. september 2012 09.00
M. J., gospodarstvo
M. J., gospodarstvo
Ljubljana – V Slovenijo pride jutri misija Mednarodnega denarnega sklada (IMF) pod vodstvom Antonia Spilimberga. Redna letna misija bo pri nas približno dva tedna in bo obisk končala z novinarsko konferenco.

Njena gostiteljica bo kot vedno Banka Slovenije (BS), člani misije pa bodo obiskali tudi ministrstvo za finance in druge institucije. Misija se sicer običajno sestane s predstavniki vlade, parlamenta, bančnega sektorja in sindikatov. Minister za finance Janez Šušteršič je prejšnji teden povedal, da od nje ne pričakuje »nič posebnega«, ker da je to redni obisk, predstavniki IMF pa bodo po njegovih besedah pregledali načrte ekonomske politike ter razmere v gospodarstvu in bančnem sistemu.

Danes se je sestal svet BS in ob obravnavi poslovanja bank v prvem polletju potrdil napoved, da se je njihova bilančna vsota zmanjšala za 1,2 milijarde evrov, predvsem zaradi poplačila obveznic NLB, izdanih z jamstvom države v letu 2009, ter znižanja vlog države. Ugotovili so še, da so imele banke v prvih sedmih mesecih za štiri milijone evrov izgube pred davki.

Misija IMF v Slovenijo prihaja le nekaj dni po obisku evropskega komisarja Lászla Andorja, ki je, tako kot pred njim drugi evropski državniki, podprl načrte reform slovenske vlade.