Mladi spoznavajo evro

Evropska poslanka Romana Jordan Cizelj je predstavila otroško knjižico z naslovom Ko Energija občuduje Veselje, Red potrebuje Optimizem.

Objavljeno
29. december 2006 16.04
Skupni evropski denar Evro
Ljubljana - Evropska poslanka in podpredsednica SDS Romana Jordan Cizelj je na novinarski konferenci v Ljubljani skupaj z avtorico Mojicejo Podgoršek in predstavnikom ministrstva za šolstvo Borisom Zupančičem predstavila otroško knjižico z naslovom Ko Energija občuduje Veselje, Red potrebuje Optimizem. Knjižica je namenjena predvsem mladim, saj na njim primeren način predstavlja novo valuto - evro. Publikacijo bodo prejele vse osnovne šole v Sloveniji, so sporočili iz SDS.

V uvodu je evropska poslanka dejala, da je bilo v zadnjih tednih mogoče zaslediti veliko nasvetov o pripravah na uvedbo nove valute, vendar so bili ti nasveti namenjeni predvsem odraslim. Na pobudo poslanke je zato nastala knjižica, ki evro približuje mladim. Uvodno besedo k publikaciji je napisala Cizljeva, avtorica knjige je Mojiceja Podgoršek, ilustracije pa je prispevala Jelka Godec Schmidt.

Knjiga nosi dve osnovni sporočili; in sicer da je Slovenija članica EU in da je hkrati tudi 13. članica območja evra ter da naj mladi sledijo štirim vrednotam, kot so optimizem, energija, red in veselje. V knjigi lahko mladi svoje znanje o evru preizkusijo v kvizu ter pridobijo podrobnejše informacije o slovenskih evrskih kovancih.