Moški in ženske do 65. leta

Pokojninska reforma predvideva dvig starostne meje za upokojitev obeh spolov na 65 let, ki pa ne bo obvezna. Minimalna starost ob upokojitvi bo 60 let. Predlagani bonus in malus za poznejšo ali predčasno upokojitev je 3,6 odstotka.

Objavljeno
22. september 2009 22.34
Mario Belovič
Mario Belovič
Ljubljana - Okvirni predlog pokojninske reforme je že zaokrožil po koalicijskih strankah. Reforma bo potekala v dveh fazah. Kot smo poročali že včeraj, bo prva trajala od leta 2011 do 2015, njen rezultat pa bo posodobitev sedanjega pokojninskega sistema. V drugi fazi - od leta 2015 - bo sistem deležen večjih sprememb, glavni zgled je pokojninski sistem Švedske.

 

Posodobitev predvideva dvig starostne meje za upokojitev obeh spolov na 65 let, ki pa ne bo obvezna. Minimalna starost ob upokojitvi bo 60 let. Predlagani bonus in malus za poznejšo ali predčasno upokojitev je 3,6 odstotka; to pomeni, da boste, če se boste upokojili pri 60. letu, prejemali približno 18 odstotkov nižjo pokojnino, kot bi jo, če bi se upokojili pri 65., za vsako leto po 65. pa 3,6 odstotka višjo.

 

Podlaga za preračunavanje pokojninske osnove bo namesto sedanjih 18 po novem 35 zaporednih let, a naj bi po letu 2015, torej po uveljavitvi švedskega modela, odpadla. Predlog posodobitve prav tako ne predvideva več časovnih bonusov, ki so zdaj v veljavi. Tako vojaški rok, študijska doba in porodniška ne bodo več prišteti k delovni dobi, ki ostaja 40 let. Ostaja tudi bonus za tiste, ki so se zaposlili pred 18. letom starosti.

 

Valorizacija pokojnin z rastjo plač še ni dokončno pripravljena. V igri sta dve različici. Po prvi bi pokojnine usklajevali po švicarskem modelu, po katerem se pokojnine polovično usklajujejo z rastjo plač in inflacijo, a to razmerje še ni natančno določeno. Druga različica valorizacije predvideva rast pokojnin na podlagi ocene življenjskih stroškov, ki jo je pripravilo ministrstvo za delo.

 

Modernizacija bo »očistila« pokojninsko blagajno preostalih socialnih transferjev. Državne pokojnine in varstveni dodatki se selijo v državni proračun, ni pa še odločeno, kaj bo z družinskimi in vdovskimi pokojninami; načrtovalci sprememb razmišljajo tudi o samostojni invalidski blagajni, ki bi izplačevala invalidnine. Razmerje med prispevnimi stopnjami v pokojninsko blagajno bi po predlogu, s katerim so seznanjeni v koaliciji, ostalo nespremenjeno do leta 2015.

 

Vsebina predloga je sicer še neuradna; ministrstvo za delo ga bo socialnim partnerjem predvidoma predstavilo prihodnji teden, še prej pa ga bo obravnavala vlada. Sledila bo javna razprava, ki bo potekala tja do konca leta. Zakon, ki bo uvedel spremembe pokojninskega sistema, bo pripravljen do poletja 2010, po predvidevanju koalicije pa bo začel veljati 1. januarja 2011.


Iz sobotne tiskane izdaje Dela