Na Ljubljanski borzi prehod na evro potekal brez težav

Na Ljubljanski borzi so prilagoditev na evro zaključili že v soboto, zato danes, na prvi trgovalni dan v novem letu in v evrih, vse poteka po pričakovanjih.

Objavljeno
03. januar 2007 12.35
Na čelo borze bo dolgih letih prihaja nov obraz
Ljubljana - Na Ljubljanski borzi so prilagoditev na evro zaključili že v soboto, zato danes, na prvi trgovalni dan v novem letu in v evrih, vse poteka po pričakovanjih. Kot je pojasnila direktorica sektorja za trgovanje, nadzor in analize Polona Peterle, je na borzi malo manj poslov kot običajno. "Trenutno gre za 140 poslov v vrednosti 600.000 evrov. Največ transakcij je bilo sklenjenih z delnico Krke, in sicer v vrednosti 150.000 evrov, njihov trenutni enotni tečaj pa znaša 782,91 evra," je dejala.

"Danes smo sistem odprli ob 7. uri, ko je bil možen vnos naročila, ob 9.30 pa se je začelo trgovanje," je dejala in dodala, da bo v prihodnjih dneh "verjetno nekaj manj transakcij kot običajno, ampak se bo trgovanje počasi uteklo in že v tem mesecu pričakujemo običajni promet".

Na Ljubljanski borzi je bil 27. decembra zadnji trgovalni dan v tolarjih. Da bi vsem borznim članom in KDD omogočili učinkovit in varen prehod na novo valuto evro, so na Ljubljanski borzi pretekli četrtek in petek zaustavili trgovanje preko borznega trgovalnega sistema (BTS) na vseh segmentih organiziranega trga ter na segmentu trgovanja z državnimi vrednostnimi papirji preko uradnih vzdrževalcev likvidnosti.

Z današnjim prvim trgovalnim dnem v letu 2007 v valuti evro bo borza borzne tečajnice pripravljala v evru. Z namenom dvojnega označevanja cen v skladu z zakonom pa bo še vse do 30. junija 2007 objavljala borzne tečajnice tudi še v tolarjih, in sicer po tečaju zamenjave na svoji spletni strani.