Na trgu kmalu nova pošiljka stanovanj iz stečajnih mas

V drugem poskusu bodo stečajni upravitelji prodajali stanovanja po nižjih cenah. Velika ponudba stanovanj bo v Mariboru.

Objavljeno
11. april 2012 23.53
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Ljubljana – Sodeč po objavah na spletni strani Ajpesa, lahko kmalu pričakujemo nov val poskusov prodaj nepremičnin iz stečajnih mas propadlih gradbincev. Samo v Mariboru se bo na trgu prvič pojavilo skoraj sto Konstruktorjevih stanovanj in še 11 enot MTB, ki bodo na dražbi drugič. Še večja, okrog 360 enot, bo ponudba parkirnih mest.

Stečajna upraviteljica Milena Sisinger je drugo javno dražbo za prodajo stanovanj v kompleksu Magdalena razpisala za 8. maj, ko bo poskušala najti kupca za preostalih 11 enot v naselju – tri je prodala na prvi dražbi. Izhodiščne nakupne cene so v primerjavi z januarsko dražbo nižje za približno deset odstotkov, tako da bo kupec za najcenejšo enoto plačal najmanj 67.000 evrov (prej 72.000) in osemodstotni davek, za najdražjo pa 124.500 (prej 134.500). V pisarni upraviteljice so pojasnili, da so cene primerljive s tistimi na trgu. Istega dne bo na dražbi še pet stanovanj na Svetozarevski ulici v Mariboru, ki so v lasti MTB. To so stare nepremičnine, potrebne obnove, izhodiščne cene na dražbi pa bodo od 26.600 (72 kvadratnih metrov površine) do 31.000 evrov (84 kvadratnih metrov).

V Magdaleni je kupcem na voljo še množica parkirišč, za 109 izmed njih stečajna upraviteljica zbira zavezujoče ponudbe še do 22. aprila, za preostanek datum še ni znan. Izhodiščna likvidacijska cena večine izmed njih je 5800 evrov (brez 20-odstotnega davka).

Sprejet je tudi sklep o drugem poskusu prodaje 15 vrstnih hiš Brezje v Mariboru, prav tako v lasti MTB v stečaju. Kdaj bo dražba, še ni znano, izhodiščne cene pa bodo okrog 130.000 evrov brez davka, kar je za približno 30.000 evrov manj kot na prvi dražbi oziroma 20 odstotkov pod likvidacijsko ceno.

Stečajni upravitelj Silvo Zorec, ki vodi postopek za Konstruktor, pričakuje, da bo dražba množice nepremičnin tega podjetja v drugi polovici maja. Odločil se je za prodajo gradenj v naselju Betnava v štirih paketih, kar pomeni, da meri na finančno močnejše kupce, na primer banke, je povedal Zorec. V prvem paketu je 77 stanovanj in 118 parkirnih mest po izklicni ceni malo manj kot 5,8 milijona evrov, v drugem 15 stanovanj in 85 parkirnih mest za 1,4 milijona evrov, v tretjem štiri stanovanja in 51 parkirišč za 460.000 evrov, v četrtem pa je še nedokončana gradnja, kjer bo izklicna cena malo manj kot 3,8 milijona evrov. Vrednosti so v vseh primerih desetino pod ocenjeno tržno vrednostjo nepremičnin.

Poleg omenjenih dražb v Mariboru lahko v naslednjem kratkoročnem obdobju pričakujemo še dražbe, na katerih bodo stečajni upravitelji poskušali prodati stanovanja iz zaloge Vegrada, GPG, SGP Zasavje, Liz – Inženiringa, Gradbinca ... Stečajni upravitelj, ki vodi postopek za Konstruktor, se je odločil za prodajo gradenj v naselju Betnava.