Kitajski predsednik za večjo vlogo držav v razvoju

Na Havajih so voditelji devetih držav članic Apeca dosegli dogovor o širšem okviru čezpacifiškega partnerstva.

Objavljeno
13. november 2011 10.09
Posodobljeno
13. november 2011 10.18
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Honolulu - Kitajski predsednik Hu Jintao se je zavzel za večjo vlogo držav v razvoju v sistemu globalnega upravljanja. Do novega položaja so po njegovem mnenju te države upravičene zaradi vse pomembnejše vloge v svetovnem gospodarstvu. Ob tem je Hu znova poudaril, da krepitev vrednosti kitajske valute ne bi rešila gospodarskih težav ZDA. Hitro rastoče države »nosijo večjo težo v svetovnem gospodarstvu«, sistem globalnega upravljanja pa bi moral odražati spremembe v svetovnem gospodarskem sistemu, jim je dejal.

»Razvite države bi morale izpolniti svoje dolžnosti v mednarodnem gospodarskem upravljanju in sprejeti bolj odločne ukrepe pri vprašanju razvoja,« je menil Hu. Države v razvoju pa bi morale prevzeti večjo mednarodno odgovornost. Hu je zagotovil, da bo Kitajska še naprej hitro spreminjala gospodarsko strukturo ter bo podpirala prizadevanja za vzpostavitev čezpacifiškega prostotrgovinskega območja.

Vrh Apeca: dosegli dogovor o čezpacifiškem partnerstvu

V Honoluluju na Havajih so voditelji devetih držav članic Azijsko-tihomorskega foruma za gospodarsko sodelovanje (Apec) dosegli dogovor o širšem okviru čezpacifiškega partnerstva (TPP), je povedal ameriški predsednik Barack Obama. Gre za pobudo, ki bi lahko v prostotrgovinskem območju združila več kot tretjino svetovnega gospodarstva.

V pobudi TPP, ki bi naj nekoč prerasla v območje proste trgovine, je doslej sodelovalo devet držav. Na vrhu Apec se jim je pridružila še Japonska, kar pomeni, da bi prostotrgovinsko območje TPP v primeru uresničitve postalo največje na svetu. Kot je v soboto poudaril Obama, so okvir sprejeli, do prihodnjega leta pa naj bi delali na pravni obliki dokončnega dogovora, piše Slovenska tiskovna agencija.

»Skupaj lahko okrepimo izvoz in našim kupcem ponudimo več izdelkov, ustvarimo nova delovna mesta, tekmujemo in zmagamo na trgih prihodnosti,« je poudaril Obama. Washington sicer upa tudi, da bo pobuda služila kot strateški vezni člen med ZDA in regijo, ki naj bi v prihodnjih letih odigrala ključno vlogo pri poganjanju svetovne gospodarske rasti.

Močan interes

V skupni izjavi so voditelji držav, ki sodelujejo v TPP, zapisali, da delijo močan interes kar se tiče širjenja članstva. Med tistimi, ki zaenkrat ostajajo zunaj, je na primer drugo največje gospodarstvo na svetu, Kitajska. Obama sicer njenega sodelovanja ni izključil, ameriška državna sekretarka Hillary Clinton pa je izpostavila temeljne vrednote trgovinskega dogovora, kot sta odprtost trgov in delovni standardi.

Kljub optimizmu ameriškega predsednika večina strokovnjakov meni, da bo pred udejanjanjem ideje minilo še več let. K temu bo zagotovo botrovala tudi opozicija, ki se je že oblikovala v številnih državah. Na Japonskem in v ZDA so na primer na nogah kmetje, ki se bojijo, da jih bo mednarodna konkurenca pokopala.

Obama in Jintao

Ob robu vrha Apec sta se sicer v soboto na štiri oči srečala tudi Obama in kitajski predsednik Hu Jintao. Obama je že pred srečanjem poudaril, da mora Kitajska igrati po pravilih mednarodne trgovine in varstva intelektualnih pravic. Po poročanju diplomatskih virov naj bi Obama kitajskemu kolegu odkrito povedal, da so Američani nestrpni, ker Peking svojo gospodarsko politiko spreminja tako počasi, še piše STA.

Predvsem je, poleg slabega varstva intelektualne lastnine, problematična kitajska valuta juan. Kritiki namreč trdijo, da je juan umetno podcenjen, s čimer Kitajska spodbuja izvoz, s tem pa beleži ogromne zunanjetrgovinske presežke.

Hu se je na drugi strani zavzel za bolj intenzivne stike med državama. Spregovoril pa je tudi o trenutni situaciji na globalnih finančnih trgih ter poudaril, da narašča negotovost glede svetovnega gospodarskega okrevanja. »V teh okoliščinah je še bolj pomembno, da ZDA in Kitajska okrepita komunikacijo in sodelovanje,« je menil.

Vrh na Havajih poteka ob izjemno strogih varnostnih ukrepih, kar predvsem jezi sicer pregovorno mirne domačine. Ob tem pa srečanje voditeljev spremlja okoli 400 protiglobalizacijskih protestnikov, ki pa si niso uspeli izboriti poti do močno varovanih prizorišč zasedanj.