Načrti SENG o gradnjah HE so večji od državnih

V Soških elektrarnah hočejo enake možnosti pri vključevanju energetskih objektov v prostor

Objavljeno
14. julij 2011 19.18
Posodobljeno
15. julij 2011 08.15
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Tolmin – Predlog novega energetskega zakona posledično lahko pomeni vodo na turbine Soškim elektrarnam Nova Gorica (SENG). Projekte za gradnjo novih hidroelektrarn v zgornjem porečju Soče so imeli doslej zaman spravljene v predalu zaradi zakona o Soči s pritoki, ki več kot tri desetletja prepoveduje kakršne koli posege v prostor na, v in ob vodotokih.

Spremembe zakonodaje bi dovolile vsaj načrtovanje hidroelektrarn Učja, Kobarid in Kamno ter verige tovrstnih objektov na Idrijci. »Smo odločno proti zakonu, ker je zastarel in rasističen,« je bil neposreden generalni direktor SENG Vladimir Gabrijelčič. »Ne dopušča, da bi tako kakor na drugih območjih vsaj ocenili vplive objektov na okolje. Če bi bili vplivi preveliki in bi okolje degradirali, bi se strinjali in se brez besed umaknili. Če pa smo se skupaj sposobni dogovoriti, kakšen objekt bi lahko umestili v določen prostor, potem je vse vredu. Smo za odprto debato, ne pa za izključevanje.«

Načrti države so s predlogom energetskega zakona v zgornjem Posočju znani: namenjeni so izključno možnosti gradnje hidroelektrarne Učja, poudarjajo na ministrstvu za gospodarstvo, medtem ko gradnja energetskih objektov na Soči in Idrijci ni predvidena. Gabrijelčič je dejal, da bi HE Učja ob izpolnjenih pogojih lahko postavili v treh, štirih letih, po grobi oceni pa bi naložba stala 55 milijonov evrov. »Elektrarna je predvidena za vršno obratovanje za nekaj ur na dan,« je povedal direktor.

Najdonosnejša HE v Sloveniji

Načrti SENG, čeprav na papirju, so precej večji. Začnejo se kar s HE Kobarid, ki so jo ob burnem odzivu javnosti poskušali umestiti v prostor že leta 1979. »S približno 60 megavati bi bila to najdonosnejša hidroelektrarna v Sloveniji. Kobarid bi s tem imel akumulacijo, ki pomeni zaščito pred poplavami, in vodo, ki bi jo po potrebi koristili. Vendar je ne vsiljujemo. Če je kanjon nad Kobaridom tako pomemben, potem bi se umaknili,« je poudaril Gabrijelčič.

Omenil je še HE Kamno, kjer bi objekt postavili kot kompenzacijski bazen za Kobarid ali kot samostojno elektrarno. Na Idrijci je načrt o megalomanski HE končal v košu, za SENG pa je zanimiva veriga hidroelektrarn, kjer bi gladina vode ob akumulacijah dosegla raven državne ceste. »Vsi zagovarjamo obnovljive vire in nočemo termoelektrarn ali nukleark, ampak na sedanji način ne bomo imeli nič,« je sklenil Gabrijelčič.