Nad krizo z novimi davki, odpuščanjem in slabo banko

Po seji vlade: obetajo se novi davki, odpuščanja v javnem sektorju in prenos slabih terjatev bank na sklad.

Objavljeno
20. september 2012 18.48
Posodobljeno
20. september 2012 19.31
Miha Jenko, Nejc Gole, gospodarstvo
Miha Jenko, Nejc Gole, gospodarstvo
Ljubljana - Vlada je včeraj burno razpravljala o izhodiščih varčevalnih državnih proračunov za leti 2013 in 2014: ta ostajajo zaupna, neuradno pa smo izvedeli, da je predviden primanjkljaj v višini 2,8 oziroma 2,5 odstotka BDP oziroma približno milijardo evrov.

Vlada je pripravo obeh proračunov vezala na Umarjevo jesensko napoved gospodarskih gibanj - predstavljena bo danes -, ki je po besedah ministra za finance Janeza Šušteršiča »precej jesenska, a realna in ni črnogleda«. Vsekakor bo Umar oklestil prejšnjo napoved, ki za letos predvideva 0,9-odstoten padec, za prihodnje leto pa 1,2-odstotno rast BDP. Za zdaj »interna« proračunska dokumenta predpostavljata tudi izvedbo pokojninske reforme (z njo naj bi prihodnje leto privarčevali od 150 do 160 milijonov evrov) in reze v javnem sektorju, tudi odpuščanja - s temi naj bi po neuradnih ocenah prihranili približno 40 milijonov evrov.

Šušteršič je o odpuščanjih v javnem sektorju povedal le, da je »tu potrebna prilagoditev, ki je bila v gospodarstvu že izpeljana, vsak proračunski uporabnik pa bo moral izvesti ukrepe, da se bo prilagodil omejenim sredstvom«. Šušteršič in drugi ministri včeraj o proračunu niso hoteli govoriti, češ da bo več znanega 4. oktobra, ko ju bo vlada sprejela. Po naših informacijah pa so nekateri ministri zelo nezadovoljni s predvidenimi rezi, zlasti pri sredstvih za plače.

Zvišanje davkov?

Vlada menda načrtuje uvedbo nekaterih novih davkov, je zvečer poročala POP TV, in sicer davek na nepremičnine, vredne več kot pol milijona evrov, in davek na finančne storitve, omenja pa se tudi zvišanje stopnje davka na dodano vrednost na 20 odstotkov za nekatere storitve in izdelke, ki so bili zdaj obdavčeni z 8,5 odstotka (časopisi, periodika, nekatere komunalne storitve itd.). Od ukrepov se omenja tudi enotni 25-odstotni davek za stanodajalce.

Za slabo banko štiri milijarde evrov poroštev

Vlada je včeraj sprejela predlog zakona o krepitvi stabilnosti bank, s katerim ustanavlja slabo banko. Ta bo za odkupe slabih terjatev bank izdala obveznice s poroštvom države, v znesku do štiri milijarde evrov. Slaba banka se bo s poroštvom države lahko zadolžila tudi za dokapitalizacije bank, pri čemer bo zanje namenila milijardo evrov. Vlada predlaga obravnavo zakona po nujnem postopku, tako da bi bil po ministrovem mnenju lahko sprejet že prihodnji teden. Zakon predvideva, da bo slaba banka delovala do konca leta 2017, ko bo njeno morebitno premoženje preneseno na slovenski upravljavski holding.

Vlada je državnemu zboru še predlagala, da za v. d. predsednika uprave AUKN imenuje Janeza Benčino, za v. d. članico uprave pa Janjo Holcman Babič.